Viktuppgång
Viktuppgång

Det beror inte (nödvändigtvis) på dig att du går upp i vikt i medelåldern, visar ny forskning. 

© iStockphoto

Viktuppgång beror på kroppen själv

Även om du tränar och äter på samma sätt hela livet, så kommer du sannolikt att gå upp i vikt när du blir äldre.

16 maj 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Med tiden kommer många 40–50-åringa märka att det tidigare så strama magskinnet på något mystiskt sätt förvandlas till betydligt slappare och mjukare former. Och detta trots att kost- och motionsvanorna är oförändrade.

I USA går vuxna i snitt upp 13,6 kg i vikt från det de är 20 år tills de är 50 år. Men enligt ny forskning från amerikanska National Institutes of Health, så behöver man emellertid inte ha skuldkänslor för detta eftersom det är kroppen själv som ligger bakom förändringen.

Enzym orsakar viktuppgång och sämre kondition

Forskarna har identifierat ett enzym, DNA-PK (DNA-dependent protein kinase), som verkar bli mer aktivt efterhand som vi åldras.

I en försök med möss i medelåldern gav forskarna de små fyrbenta djuren en diet rik på fett, och de av mössen som fick sitt DNA-PK-enzym blockerat, tog inte alls upp lika mycket fett som de andra mössen. Och viktuppgången var faktiskt hela 40 procent mindre.

Dessutom ökade antalet mitokondrier i muskelcellerna hos de möss som fick enzymet blockerat – vilket i sin tur ledde till att de fick bättre kondition.

Lägre vikt och bättre kondition

”Samhället lägger ofta skulden till viktuppgång och dålig kondition i medelåldern på en felaktig livsstil och bristande viljestyrka,” säger Jay Chung fra NIH, som var en av forskarna bakom studien.
"Men denna studie visar att det är ett genetiskt program, styrd av ett överaktivt enzym, som främjar viktuppgång och en nedåtgående formkurva mitt i livet."

Eftersom studien gjordes på möss vet forskarna ännu inte om en blockering av enzymet skulle kunna ha samma effekt på människor, men förhoppningen är att man på sikt kan använda forskningen för att utveckla viktminskningsmedicin.

Källa: Cell Metabolism

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken typ av träningsutrustning önskar du dig mest just nu?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: