© iStockphoto

Varning! Denna inköpspåse gör dig TJOCK!

Tar du med dig en egen tygpåse när du ska handla – eller köper du en plastpåse? Fel val kan göra dig tjock.

21 juli 2016 av Christian Thestrup

Självklart sparar du både pengar och värnar om miljön om du tar med en egen tygpåse när du ska till stormarknaden och handla. Men nu visar det sig att ditt val av påse har en dold biverkan – som faktiskt kan göra dig tjock. En studie från Harvard University i Boston, USA, visar nämligen att personer som tar med sig en egen tygpåse har en större tendens att komma hem med onyttiga saker än personer som köper en plastpåse vid kassan.

Hela sju procent av de som handlade med en tygpåse stoppade i snitt i en extra påse chips, mer kakor eller glas i inköpskorgen, jämfört med andra. Varför? Det finns det en enkel förklaring till.

”Personer som tar med sig egna påsar, känner sig oftast duktigare eller mer politiskt korrekta, eftersom de vet att deras påsar inte påverkar miljön negativt efter besöken på stormarknaden,” säger Uma R. Karmarkar, som är en av forskarna bakom studien.

”Utmaningen är bara att personer som känner att de har gjort en god gärning, ofta får lust att belöna sig själv. Och det sker oftast när de går förbi hyllorna med godis och kakor.”

Det innebär dock inte att du ska byta ut tygpåsen och i stället köpa en ny plastpåse varje gång du åker och handlar. I stället är det bättre att förbereda matinköpet med en kom ihåg-lista hemifrån – och följa den – så att du inte faller för alla farliga frestelser som lockar på väg mot kassan. På så sätt blir det en rutin för dig att handla, och rutiner belönar man sig själv inte för. Du ger ju heller inte dig själv en liten kaka bara för att du klär på dig varje dag, va?

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Ställer du in träningen om det är ruskväder?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: