© Andreas Mikkel

Varför känns benen så tunga under bantningskuren?

Jag har gått ned 5 kg i vikt, men vill gärna gå ned 10 kg till. Min kropp är dock helt orkeslös. Vad ska jag göra?

Under en bantningskur minskas kaloriintaget kraftigt – i synnerhet kalorier från kolhydrater – vilket gör att man har brist på bränsle när man tränar. Det leder i sin tur till att man känner sig trött och hängig, och får svårt att prestera normalt under träningspassen. Fokusera först och främst på din viktnedgång och sänk dina övriga ambitioner. Se fram emot att du snart kommer att kunna prestera bättre löptider, när du efter bantningskuren har färre kilon att släpa runt på.

För att du ska få i dig lite mer energi rekommenderar vi att du äter direkt efter att du tränat. Därmed lär sig kroppen att spara på de kolhydrater som du får i dig till nästa träningstillfälle. Ät 40–50 gram kolhydrater direkt efter vart och ett av dina tre träningspass i veckan – då får du mer energi. Det är det värt även om du kanske kommer att gå ned ca 100 gram mindre i veckan. I gengäld kommer du att orka träna effektivare.

Här finns det kolhydrater

Laga till en måltid av de här livsmedlen efter träningen. Totalt får du i dig 40–50 gram kolhydrater.

  • 25 gram bröd

  • 10 gram fullkornspasta eller råris

  • 50 gram potatis

  • 100 gram frukt

  • 50 gram banan

  • 200 gram grönsaker

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig