© Colourbox

Varför går jag inte ned i vikt?

Min fru och jag springer tre gånger i veckan och har gjort det i ett par månader. Min fru har gått ned tre kilo, medan jag har gått upp ett kilo. Varför går inte jag ned i vikt?

Även om du tränar flera gånger i veckan är det ingen garanti för att du uppnår en förväntad viktnedgång. Ny engelsk forskning från universitetet i Leeds visar att det är stor skillnad på hur våra kroppar reagerar på motion. Forskarna följde 35 överviktiga försökspersoner när de tränade. Efter tre månader hade några deltagare tappat 15 kilo, medan några hade lagt på sig tre kilo. På fackspråk kallas de som lägger på sig vikt för non-responder – alltså en person som inte reagerar positivt på motion från början. Om du är en sådan person betyder det dock inte att allt hopp är ute. Du måste bara kämpa mer för att nå samma resultat.

Det kan du göra

  • Belöna inte dig själv med mat. Undvik att äta fet mat eller sockerbomber efter träning. Det är lätt hänt att du får i dig mer kalorier än du förbränt.

  • Lyft skrot. Styrketräning ökar muskelmassan och därmed ämnesomsättningen även under vilan. En kombination av löpning och styrketräning är perfekt.

  • Ta cykeln till jobbet och se till att vara lite mer fysiskt aktiv hela dagen.

  • Sov ordentligt. De flesta behöver 7–8 timmars nattsömn för att så mycket som möjligt av mättnadshormonet leptin, ska frisättas.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: