© iStockphoto

Så bränner du fett och bygger muskler SAMTIDIGT

Forskare har tittat på vad som ska till för att man både ska bränna fett och bygga muskler. Det går, men det krävs mycket träning och ännu mer protein.

När det gäller viktnedgång och muskeluppbyggnad, så lyder de vanliga råden att man måste välja mellan det ena eller det andra. Att gå ned i vikt samtidigt som man bygger muskler är i grunden två motsatta processer, där den förstnämnda kräver ett kaloriunderskott, medan den andra är beroende av ett kaloriöverskott.

Ny kanadensisk forskning från McMaster University visar dock att man faktiskt kan göra bägge delar. Men det är inte lätt.

800 gram tonfisk per dag

I studien som pågick i fyra veckor fick 40 överviktiga män i 20-årsåldern inta 40% färre kalorier än de normalt hade behov av.

I kombination med den begränsade dieten fick försökspersonerna i gengäld inta en hel del protein. Hälften fick inta 1,2 g protein per kg kroppsvikt, medan resten fick stoppa i sig hela 2,4 g protein per kg kroppsvikt.

Omräknat så motsvarar det att en man på 90 kg skulle inta 216 g protein, motsvarande ca 800 g tonfisk. Varje dag!

Träning sex dagar i veckan

Dessutom fick bägge grupperna träna sex dagar i veckan med styrke-, sprint-, HIIT och plyometrisk träning. De fick även gå 10 000 steg per dag.

Resultatet visade att gruppen som hade intagit mest protein, också hade bränt mest fett och ökat sin muskelmassa (lean body mass) mest. Proteingruppen brände i snitt 4,8 kg fett och byggde upp 1,2 kg muskelmassa, medan den andra gruppen brände 3,5 kg fett och byggde upp 0,1 kg muskelmassa.

Källa: American Journal of Clinical Nutrition

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig