Hur blir man av med gubbmagen?

Jag har börjat att få gubbmage och vill gärna träna bort den. Finns det någon övning som fungerar?

Det bästa man kan göra är att angripa problemet med hjälp av en kombination av nyttig kost, konditions- och styrketräning. Löpning, cykling och rodd är exempel på konditionsträning som förbränner många kalorier. Däremot kan vi inte tipsa dig om särskilda övningar som bara förbränner fett på magen – de finns nämligen inte.

Situps förbränner t.ex. inte speciellt mycket fett på magen. Oavsett hur man tränar bestämmer kroppen själv hur och var den förbränner fettet. Vissa människor tappar mest vikt på armarna, andra på magen eller på något helt annat ställe på kroppen.

Eftersom det är omöjligt att styra fettförbränningen så att den endast ska rikta in sig på magen, gäller det i stället att öka den allmänna fettförbränningen – och då är styrketräning av kroppens stora muskelgrupper (säte och lår men också bröst, rygg, mage, axlar och överarmar) särskilt effektivt. Börja t.ex. med två löprundor i veckan kombinerat med två styrkepass.

Vill du veta mer om om träning, skador, hälsa, motivation och mycket mer, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÂR. I tidningen får du alla nya rön om träning samt inspiration till hur du lever ett sundare och mer aktivt liv.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: