© Colourbox

Gå ned i vikt med styrketräning

Löpning och spinning är inte de enda aktiviteter som förbränner många kalorier. Fettet från julhelgen kan även tas bort genom styrketräning. Här är sex övningar som gör att du förbränner så mycket kroppsfett som möjligt – och som dessutom gör dig stark. Övningarna hör ihop parvis för att ge bästa effekt.

8 juni 2010 av Jannik Petersen

Är du nybörjare bör du först göra ett set av övning A och sedan vila i 45 sekunder följt av ett set av övning B. Därefter bör du vila igen i 45 sekunder innan du fortsätter med ett set av övning C. Vila sedan i två minuter innan du börjar om från början igen. Kör igenom denna A-B-C-stege 2–3 gånger.

Är du erfaren bör du följa de röda siffrorna till höger och köra igenom A-B-C-stegen 3, 4 eller 5 gånger.

Tips!

Om du är nybörjare och planerar att träna tre gånger i veckan, kan du gärna växla mellan att göra 2–3 set och 4–6 set, varannan gång du tränar.

Är du erfaren kan du växla mellan 3–5 set och 6–8 set. Under ett av veckans träningspass kan du också minska vikten på skivstången och i stället göra flera upprepningar – gärna 14–16 st. Fettförbränningen ökar och du blir starkare om du varierar träningsbelastningen och gör olika antal set och upprepningar vid varje träningstillfälle.

Detta behövs

Köp en skivstång med lösa vikter så att du enkelt kan sätta på fler viktskivor allt eftersom du blir starkare. Ett nybörjarset med viktskivor i olika storlekar och med en totalvikt på 20–25 kg finns för cirka 800 kronor.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tänker du på att konsumera hållbart när du köper träningskläder och prylar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: