Fyra effektiva övningar som ger hälsosamt viktnedgång

Styrketräning är ett viktigt redskap för den som vill gå ned i vikt. Det finns dock vissa övningar som är effektivare än andra när det handlar om viktnedgång. Här är fyra bra övningar.

31 maj 2019 av Dina Christiansen

Fyra effektiva övningar

Om du ska lyckas gå ned i vikt så gäller det att du förbränner mer energi än du stoppar i dig. Här spelar styrketräning en viktig roll eftersom den bevarar din muskelmassa och håller din förbränning uppe. Ju fler och större muskelgrupper du aktiverar, desto mer energi gör du av med när du tränar. Lägg därför tonvikten på stora flerledsövningar när du tränar.

1. Knäböj

Knäböj tränar framlår, baklår och rumpa samtidigt som hela bålen aktiveras.

När du gör en knäböjning är det viktigt att dina knän och tår alltid pekar i samma riktning. För även om du kanske har hört andra råd, så är det bäst om knäna befinner sig rakt ovanför tårna. Dessutom är det viktigt att du håller bröstkorgen uppsträckt och ryggen rak under hela övningen.  

2. Marklyft

Marklyft tränar baklår, rumpa och rygg.

I marklyft är det viktigt att hela tiden hålla ryggen rak. Håll därför vikten tätt intill kroppen under hela lyftet, dra ihop skulderbladen och spänn bålen. Föreställ dig att du försöker att böja stången samtidigt som du lyfter och pressa bort golvet under dig. Det kan vara en bra hjälp för att hålla kroppen spänd under hela lyftet. 

3. Bänkpress

Bänkpress tränar bröstmusklerna, främre delen av axeln och triceps.

I bänkpress är det bra att svanka lite i ryggen och föra ihop skulderbladen ned mot bänken. När du ska lyfta vikten kan du därmed använda bänken för att stämma emot vikten. Det är viktigt att hålla armbågarna under stången under hela lyftet. 

4. Framåtböjd rodd

Framåtböjd rygg tränar ryggen, bakre delen av axeln och biceps.

Även här gäller det att hålla ryggen rak. Det är viktigt att det bara är armarna som rör sig när du lyfter vikten. Fokusera på att dra ihop skulderbladen samtidigt som du lyfter vikten. Det kan vara bra om du föreställer dig att du ska klämma ut saften ur en apelsin som du har mellan dina skulderblad.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: