Skäm bort dig ibland

Tips 5: Skäm bort dig ibland.

Vad går det ut på
Ta en paus ibland från bantningskuren.

Vad ger det dig
Enligt flera psykologer är 1–2 dagar varje vecka då du tillåter dig att slarva med kostdisciplinen det bästa sättet att hålla geisten uppe och hålla fast vid föresatserna under veckans övriga dagar. Det är lättare att säga nej till rödvin eller tårta på onsdagen, om du vet att det bara är tills på lördag som du måste avhålla dig från godsakerna.

Samtidigt undviker du att allt byggs upp tills allt briserar i form av ett oemotståndligt sötsug. I det sammanhanget fungerar de lediga dagarna som en ventil som gör att bägaren inte behöver rinna över.

Hur ska du göra
Besluta dig för att vardagarna är ämnade för bantningskuren, och skäm bort dig på helgerna beroende på lust och humör. På så sätt följer kosthållningen arbetsveckan som oftast präglas av olika rutiner i vardagen.

Om det är svårt att kombinera den kosttaktiken med ditt vardagsliv kan du ge dig själv lite respit då och då under vardagarna i stället. Målsättningen är att 80–90 procent av veckans måltider ska vara perfekta, medan det finns betydligt mer spelrum när det gäller övriga måltider. Taktiken ger utrymme för veckans traditionella fika med kollegerna eller till en rödvinsmiddag med kunderna. Men då är det extra viktigt att du är disciplinerad under helgerna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: