Nyttig mat
Nyttig mat

Nyttiga råvaror innehåller ofta mer kalorier än man tror. 

Sex nyttiga råvaror som innehåller mer kalorier än du tror

Om du ska lyckas gå ned i vikt så handlar det i grunden om hur många kalorier du äter i förhållande till hur många kalorier du förbränner. Därför bör du också se upp lite med dessa råvaror som annars brukar anses vara bra för hälsan.

15 februari 2017

Nyttiga och kaloririka råvaror

Den som vill gå ned i vikt brukar fylla kylskåpet med livsmedel som anses vara nyttiga. Och råvarorna som följer här nedan innehåller också vitaminer, antioxidanter och nyttigt fett – men de är samtidigt rätt kaloririka, vilket gör att det blir svårare att gå ned i vikt.

Nötter

Nötter är rika på omega-3-fettsyror, E-vitamin och fibrer. Men en näve nötter innehåller också hela 130 kalorier, och man bör därför äta de goda snacksen med måtta.

Rödvin

Rödvin innehåller mycket antioxidanter och kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, Alzheimers och olika cancerformer. Men ett glas rödvin innehåller också 130 kalorier.

Torkad frukt

Torkad frukt är som namnet indikerar frukt utan en massa vatten. Därför innehåller torkad frukt också mycket mer kalorier jämfört med färsk frukt. En liten skål med vindruvor innehåller t.ex. 60 kalorier, medan lika mycket russin innehåller hela 460 kalorier.

Mörk choklad

Ät mörk choklad i måttliga mängder, för även om den innehåller mycket hälsosamma antioxidanter, så innehåller 30 gram mörk choklad också ca 155 kalorier.

Avokado

Avokado innehåller mycket hälsosamma antioxidanter, näringsämnen och fetter, men i gengäld kan en stor avokado också bidra med ända upp till 350 kalorier.

Glutenfria produkter

Glutenfria produkter innehåller varken råg, vete eller havre. Dessa ingredienser har istället ersatts med majsstärkelse och mjöl från råris – och de innehåller faktiskt ännu mer kalorier.

Att råvarorna här ovan innehåller en viss mängd kalorier innebär dock inte att du ska skippa dem helt även om du är mån om att hålla vikten. Ät dem istället i mindre mängder så att du kan tillgodogöra dig alla nyttigheter, samtidigt som du begränsar ditt kaloriintag. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är ditt nästa stora mål?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig