Så undviker du julens kalorifällor

Många svenskar går upp i vikt under julen. Men om du väljer rätt på julbordet kan du spara in massor av kalorier.

20 november 2020 av Jacob Teilmann

Janssons frestelse

Denna klassiker är en självklar rätt på de flesta julbord. Men en vanlig Janssons frestelse innehåller onödigt mycket fett och kolhydrater. Med lättmjölk och matlagningsgrädde blir det ett betydligt fettsnålare alternativ.

Prinskorv

Prinskorv är för många en självklarhet både till vardag och fest och inte minst ett måste på de flesta julbord. Men även om det är gott med prinskorv så bör man tänka på att den innehåller massor av mättat fett och tillsatser.

Revbensspjäll

Det är glaseringen och garneringen som förvandlar vanliga revbensspjäll till julmat. Skär bort fettkanten på revbensspjällen såvida du inte pysslar med någon form av lågkolhydratsdiet och i princip bara äter protein och fett.

Julost

Ost är rent allmänt rikt på kalcium och protein, men det är sällan som fettsnåla ostar ligger framme på julbordet. Fyra skivor brie innehåller cirka 180 kalorier – så håll igen!

Patéer och pastejer

För den som inte vill frossa i julens feta patéer och pastejer finns det härligt goda alternativ gjorda på grönsaker. Morotspaté med apelsin och saffran är t.ex. en nyttig och god rätt.

Julgodis

Marsipan och liknande julgodis innehåller bara tomma kalorier i form av en massa fett och socker, och i stort sett inga vitaminer, mineraler eller fibrer. Fem små marsipanbitar kan till exempel innehålla betydligt mer än 100 kalorier. Välj i stället nötter eller torkad frukt.

Småkakor

Håll igen med småkakor i jul. De bidrar inte till någon mättnadskänsla, men är ändå mycket energitäta. 3–4 småkakor innehåller cirka 100 kalorier, så bestäm dig på förhand för hur många du ska äta.

Alkohol

Intaget av snaps, julöl, glögg och vin ökar alltid i juletid. Men många glömmer att alkohol innehåller många kalorier. En stor starköl innehåller till exempel 190 kalorier. Alkohol är dessutom skadligt för kroppen, vilket går ut över träningen dagen efter. Om du äter ett julbord där det serveras alkohol kan du förebygga det värsta bakruset genom att dricka mindre alkohol – och dricka mera vatten till.

Ris à la Malta

Denna klassiska jul dessert är gjord på vispgrädde och vaniljsocker, vilket gör den till en riktig socker- och fettbomb. Och när man häller saftsås över så ökar innehållet i en portion till ca 300 kalorier. Nöj dig därför med en liten portion, eller bjud familjen på en nyttigare dessert.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: