© Istock

Så blir fett till muskler

Forskare slår fast: Du kan mycket väl öka muskelmassan samtidigt som du håller på med en diet – hemligheten är att fokusera extra på proteinintaget.

8 februari 2016

Det är en myt att man inte kan gå ned i vikt och få större muskler samtidigt. Men för att det ska lyckas krävs en lyckad kombination av få kalorier, ett högt proteinintag och hård träning, hävdar forskare vid McMaster University, Kanada.

I en studie som nyligen presenterades rekryterade forskarna 40 unga, överviktiga män, som delades in i två grupper. Bägge grupper fick påbörja en stenhård diet med ett kaloriintag som var 40 procent lägre än deras normala behov.

Den ena gruppen fick inta mycket protein – 2,4 gram per kilo kroppsvikt dagligen – medan den andra gruppen fick inta 1,2 gram protein per kilo. I kombination med dieten fick deltagarna träna sex dagar i veckan – fyra dagar med styrketräning och två dagar med HIIT-träning.

Ett högt proteinintag ger störst viktnedgång och mest muskler Efter fyra veckor hade gruppen med det mindre proteinintaget gått ned ca 3,6 kilo i fett, men behållit muskelmassan intakt. Ännu bättre gick det för gruppen med det högre proteinintaget. De hade gått ned 4,8 kilo i fett och lagt på sig ca 1 kilo muskler.

Forskarna understryker att det var ”tufft och slitsamt” för deltagarna, och att hålla på med en bantningskur samtidigt som man tränar för att bygga muskler, passar bäst för hårdföra personer. Det är dock fullt möjligt för alla att behålla muskelmassa under en diet, och att detta kan vara värt att pröva på.

Studier visar nämligen att många till synes genomtänkta dieter utmynnar i att mer än 25 procent av viktnedgången består av muskler. Med andra ord riskerar man att bli smal, men svag, om man inte styrketränar under en diet. Och för att göra det onda än värre, så innebär den minskade muskelmassan att viloförbränningen sjunker.

Source #American Journal of Clinical Nutrition.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: