Ny studie: Ditt BMI sjunker om du äter pasta

Pasta har under många år suttit i skamvrån för sitt höga innehåll av stärkelse och dess negativa inverkan på vår kroppsvikt. Men en ny studie visar något helt annat!

5 augusti 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Under många år har pasta funnits med på listan över livsmedel som innehåller så mycket stärkelse att det inte går ihop med en viktminskning. Av just det skälet har också många minskat på sitt pastaätande. En ny italiensk studie indikerar dock att den myten inte riktigt stämmer.

Studien

Det är självklart i pastans hemland som en rad forskare har kastat sig över myten om pastan och dess fetmapåverkan. De har studerat över 23 000 italienares intag av pasta, och jämfört det med deras BMI. Det visade sig att de personer som hade ett högre intag av pasta också hade lägre BMI, en hälsosamma midje-höftkvot och inte var lika överviktiga eller tjocka. Detta är positivt eftersom ett högt BMI och övervikt enligt studier har ett direkt samband med en kortare livslängd. Studien offentliggjordes i Nutrition and Diabetes Journal i juli 2016.

Sunt förnuft

Pasta har fått många negativa kommentarer för sitt höga innehåll av stärkelse och kalorier samt dess brist på bra näringsämnen. Trots detta visar det sig alltså nu att pasta har en positiv inverkan på badrumsvågen. Studien kan därför nu komma att bidra till att man behöver undersöka huruvida man ger rätt råd när det handlar om pasta och kroppsviktsrelaterade sjukdomar.

Mer forskning behövs på området, men mycket tyder alltså på att pasta inte längre behöver vara kvar skamvrån. Använd ditt sunda förnuft när du väljer din kost – och om du vill gå ned i vikt så är det nog inte spaghetti carbonara du ska välja i första hand.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är svårast med att ”leva sunt”?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig