Kvinna på badrumsvåg
© iStock

Ny metod ger effektivare viktnedgång

Visualisering kan vara ett mycket effektivt verktyg för att hjälpa överviktiga att gå ned i vikt. Läs här hur man gör.

13 februari 2019 av Redaktionen

Ny metod 

Med hjälp av en ny visualiseringsmetod, kalllad Functional Imagery Training (FIT), lyckades en grupp överviktiga som deltog i en studie gå ned fem gånger mer än motsvarande grupp som fick genomgå vanlig samtalsterapi, Motivational Interviewing (MI). Med FIT­-visualiseringstekniken lär sig den överviktige att använda multisensorisk visualisering för att föreställa sig själv som en smalare person. 

Det handlar om att tänka sig in i hur det skulle se ut, kännas, lukta och smaka och vad det i sin tur skulle innebära. Det mest anmärkningsvärda var att FIT­-gruppen fortsatte sin viktnedgång efter att studien avslutades, och 12 månader efter starten hade de gått ned ytterligare 6,44 kg i vikt, medan MI­-gruppen bara hade gått ned 0,64 kg.

Så gjorde de

  • Alla deltagare fick fyra timmars individuell konsultation under de sex månader som studien pågick. De fick ingen vanlig kostrådgivning. 
  • FIT-gruppen gick i snitt ned 4,11 kg och minskade midjemåttet med 7,02 cm, medan MI-gruppen i snitt gick ned 0,74 kg och minskade midjemåttet med 2,72 cm.

Källa: International Journal of Obesity

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är ditt mål under det kommande året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig