Kvinna på badrumsvåg
© iStock

Ny metod ger effektivare viktnedgång

Visualisering kan vara ett mycket effektivt verktyg för att hjälpa överviktiga att gå ned i vikt. Läs här hur man gör.

13 februari 2019 av Redaktionen

Ny metod 

Med hjälp av en ny visualiseringsmetod, kalllad Functional Imagery Training (FIT), lyckades en grupp överviktiga som deltog i en studie gå ned fem gånger mer än motsvarande grupp som fick genomgå vanlig samtalsterapi, Motivational Interviewing (MI). Med FIT­-visualiseringstekniken lär sig den överviktige att använda multisensorisk visualisering för att föreställa sig själv som en smalare person. 

Det handlar om att tänka sig in i hur det skulle se ut, kännas, lukta och smaka och vad det i sin tur skulle innebära. Det mest anmärkningsvärda var att FIT­-gruppen fortsatte sin viktnedgång efter att studien avslutades, och 12 månader efter starten hade de gått ned ytterligare 6,44 kg i vikt, medan MI­-gruppen bara hade gått ned 0,64 kg.

Så gjorde de

  • Alla deltagare fick fyra timmars individuell konsultation under de sex månader som studien pågick. De fick ingen vanlig kostrådgivning. 
  • FIT-gruppen gick i snitt ned 4,11 kg och minskade midjemåttet med 7,02 cm, medan MI-gruppen i snitt gick ned 0,74 kg och minskade midjemåttet med 2,72 cm.

Källa: International Journal of Obesity

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur skyddar du dig mot solen när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig