© iStockphoto

Det ska du INTE säga till en person som har gått ned i vikt

Du vill bara vara hjälpsam, men dina goda råd kan få helt motsatt effekt.

”Tänk på att hålla igen lite med såsen” eller ”du kanske skulle börja springa”. Om du vill hjälpa en kompis att hålla vikten efter en lyckad diet, så kan den typen av välmenande råd gå stick i stäv med avsikten. Det visar en ny grekisk studie.

Forskarna undersökte dels 289 personer som hade gått ned i vikt och som lyckats hålla sin nya vikt i mer än ett år, dels 122 personer som hade gått ned i vikt och som sedan lagt på sig några kilon igen.

Stöd kan uppfattas som kritik

Högst överraskande visade det sig att de som hadelagt på sig några kilon igen, hade fått mest stöd från vänner och familj tiden efter den lyckade dieten. Då forskarna granskade saken djupare upptäckte de dock att stödet främst bestod av höjda pekfingrar, där personerna påmindes om att antingen undvika fet mat eller att börja motionera.

– Stöd och uppmuntran i all välmening kan uppfattas negativt, som kritik och meningslösa påminnelser av personer som redan kämpar med att hålla vikten, skriver forskarna i studien.

Vad ska man DÅ säga?

Däremot upplevde de personer som hade lyckats hålla vikten i högre grad att familj och vänner hade visat sitt stöd genom att t.ex. själva ha ätit nyttig mat och deltagit i fysiska aktiviteter tillsamman med dem, eller genom att ha uppmuntrat dem för sina nyttiga och bra matvanor.

Det verkar alltså som om vänner och familj kan ge bättre stöd med komplimanger och aktivt deltagande än med instruktioner och påminnelser, hävdar forskarna vid Harokopio-universitetet i Aten.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: