MIDJEKOLL Du får fram midjemåttet genom att mäta omkretsen mitt emellan nedersta revbenet och toppen av höftkammen.

Midjemåttet är viktigare än ditt BMI

Ta fram måttbandet och mät: Midjemåttet säger mer om hälsan än BMI-värdet, visar ny forskning.

2 maj 2022 av Martin Kreutzer

Har du bilringar på magen så är det tyvärr ingen tröst att du är normalviktig enligt ditt BMI, body mass index. Ny forskning visar ett starkt samband mellan midjemåttet och risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, cancer, andningsbesvär eller för tidig död.

Amerikanska forskare har sammanställt data från elva undersökningar med mer än 600 000 deltagare från hela världen. Slutsatsen är att män med ett midjemått på 109 centimeter eller mer har 50 procent högre risk för att dö i förtid jämfört med män med ett midjemått under 89 centimeter.

BMI

Sambandet mellan midjemått och risken för sjukdom märks också hos individer med normalt BMI. Forskarna varnar för att BMI kan vara missvisande eftersom det inte säger något om hur fettet är fördelat på kroppen.


  • Den nya undersökningen visar att varje gång midjemåttet ökar med fem centimeter, så ökar risken för att dö i förtid med sju procent.

  • Socialstyrelsen rekommenderar att män bör ha ett midjemått på högst 94 centimeter runt midjan. Midjemått på 94–102 cm innebär en ökad risk för att drabbas av typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Om midjemåttet är större än 102 cm ökar risken för komplikationer betydligt.

Source: Mayo Clinic.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken form av gruppträning föredrar du på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: