© Jakob Helbig

Här är din nya slanka livsstil

Skippa omänskliga bantningskurer som består av vatten och selleri. När kuren är över går de flesta nämligen upp i vikt igen. Följ våra sju goda råd och håll vikten.

3 april 2018 av Martin Kreutzer

Rör på dig lite mer

Om du gillar att styrketräna, springa eller träna spinning så är det alla effektiva metoder för att öka kaloriförbränningen. Dock finns det andra, minst lika viktiga, sätt. Lågintensiv motion, där du rör dig så mycket som möjligt, har stor inverkan på vikten. Försök att klämma in aktiviteter på 30–45_min. de dagar du inte tränar. Det kan vara promenader, cykling till och från jobbet, bollspel med barnen eller trädgårdsarbete.

Ät alltid så grovt som möjligt

Välj de grövsta grönsakerna – det gäller såväl grönsaker som spannmålsprodukter. Välj t.ex. vitkål istället för isbergssallad och fullkornspasta istället för risnudlar. Grova matvaror får dig att tugga maten mer, och det är bra eftersom du då äter långsammare. Äter du långsamt får du mer tid till att känna efter när du är mätt och du överäter därför inte. Dessutom mättar fibrer bra eftersom de drar till sig vatten i magen och sväller.

Släck törsten med vatten

Flytande kalorier är en viktig orsak till övervikt. Problemet med läsk, vin, juice, mjölk och andra kaloririka drycker, är att du inte tuggar dem och att kroppen lägger minimalt med energi på att ta upp kalorierna ur dem. Drick mer vatten i stället för kaloridrycker som inte mättar.

Ät godis och kakor på helgen

De flesta kan vara utan godis, kakor, vin och många andra kaloririka saker som man sätter i sig främst för njutningens skull. Bestäm t.ex. en regel som säger att du håller dig ifrån det måndag till fredag, medan du får lov att synda lite på helgerna. På så sätt tar du bort massor av kalorier men får ändå en mental fristad på helgerna, då du med gott samvete kan njuta av sötsaker, öl och vin.

Ät mindre men oftare

Män går ofta upp i vikt för att de överäter. Försök att minska portionerna, så att du konsekvent nöjer dig med en enda portion. Om du äter mindre varje gång blir du snabbare hungrig igen. Inför därför ett par sunda mellanmål, så att du äter var tredje timme. Du klarar dig bättre på mindre måltider när du vet att de bara ska räcka i tre timmar. Den kosttaktiken håller dessutom blodsockret stabilare, och du faller därför inte lika lätt för frestelser som att ta en kaka. Det är också en trevlig tanke att måltiden bara behöver räcka i några få timmar.

Dra ner på stärkelse

Skär ner på bröd, ris, pasta och potatis som alla innehåller mycket stärkelse. Ät i_stället mer grönsaker. På så sätt får du din vanliga mängd mat men intar betydligt färre kalorier. Dessutom påverkas blodsockret mindre om du äter mindre stärkelse, och det underlättar för kroppen att angripa fettdepåerna – i synnerhet på magen.

Stärk dina muskler

Styrketräning sätter fart på viktminskningen genom att förbränningen ökar – inte bara medan du tränar, utan i hög grad också under dagarna därefter. Samtidigt gör styrkeimpulserna att kroppen vill behålla sina muskler i_stället för att bryta ner dem under en bantningskur. Viktminskningen kommer därför uteslutande att bestå av fett.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: