Din webbläsare behöver uppgraderas. Den här webbplatsen stöder tyvärr inte äldre webbläsare.
Läs merRiktigt mätt blir man först när en måltid har täckt in de fem smakerna: surt, sött, salt, bittert och umami. Den sistnämnda är smaken av protein, som du kan uppleva genom att äta kött eller fisk till maten. Att smak mättar beror på något som på engelska kallas sensory-specific satiety. Det innebär att vi under en måltid blir tröttare och tröttare på en viss smak och till slut inte orkar äta mer av den. Har vi bara täckt ett par av smakerna blir mättheten inte äkta, eftersom vi fortfarande behöver resten av smakintrycken för att bli nöjda.
Om du redan har ätit rikligt men med bara ett fåtal smaknyanser får inte de andra plats utan att kaloribudgeten sprängs. Därför gäller det att tillreda en måltid som täcker de fem grundsmakerna. Hämta gärna smakintrycken från flera rätter, t.ex. en kopp starkt kaffe och en bit söt choklad efter måltiden.
Surt: citron, lime, ättika, vin och syrade mjölkprodukter.
Sött: honung, juice, frukt och morötter.
Salt: soja, ansjovis, parmesan och kapris.
Bittert: kaffe, sallad, spiskummin, korianderfrö och öl.
Umami: kött, fisk, ägg, mjölk, ost och svamp.
Få fuld adgang til artiklen ved at logge ind her. Har du ikke allerede en profil, kan du nemt oprette en - det koster ingenting.
Ja tack, jag vill gärna ha Aktiv Tränings nyhetsbrev med spännande artiklar och marknadsföring om Aktiv Träning via e-post. Du kan när som helst avregistrera dig igen via avregistreringslänken. Läs mer