Vatten

Därför funkar detNågot så enkelt och kalorisnålt som två glas vatten har i en tysk undersökning visat sig öka ämnesomsättningen markant. Ämnesomsättningen mättes hos en grupp normalviktiga före och efter att de drack en halv liter kallt vatten, och forskarna upptäckte att vattnet spontant ökade omsättningen med 30 procent. Effekten var högst efter 30–40 minuter, varpå förbränningsökningen snabbt avtog igen. Så mycket krävs

2 september 2011

Därför funkar det

Något så enkelt och kalorisnålt som två glas vatten har i en tysk undersökning visat sig öka ämnesomsättningen markant. Ämnesomsättningen mättes hos en grupp normalviktiga före och efter att de drack en halv liter kallt vatten, och forskarna upptäckte att vattnet spontant ökade omsättningen med 30 procent. Effekten var högst efter 30–40 minuter, varpå förbränningsökningen snabbt avtog igen.

Så mycket krävs

Totalt steg förbränningen med ca 25 kcal. Forskarna anser att en stor del av den ökade förbränningen beror på kroppens arbete med att värma upp vattnet till kroppstemperatur.

Bra alternativ

En iskall coca-cola light måste antas vara minst lika effektiv som ett glas kranvatten och bidrar även med koffein. Men även mineralvatten och isvatten ökar förbränningen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: