Kaffe

Därför funkar detKaffe innehåller en del koffein som kan påverka kroppens förbränning. Det är både kaloriförbrukningen och i hög grad även kroppens förbränningsmönster som påverkas när du dricker en kopp kaffe. Det sker dels genom att ämnesomsättningen ökar, dels genom att fettförbränningens andel av den totala energiomsättningen ökar.

2 september 2011

Därför funkar det

Kaffe innehåller en del koffein som kan påverka kroppens förbränning. Det är både kaloriförbrukningen och i hög grad även kroppens förbränningsmönster som påverkas när du dricker en kopp kaffe. Det sker dels genom att ämnesomsättningen ökar, dels genom att fettförbränningens andel av den totala energiomsättningen ökar.

I en mindre studie märkte forskarna att ämnesomsättningen i vila efter att 150 ml mycket starkt kaffe (200 mg koffein) hade intagits, steg med i snitt 7 procent under en tretimmarsperiod. Förutom att bränna kalorier använder du även mer av den energi som har lagrats i kroppens fettdepåer.

Så mycket krävs

Om du intar stora mängder koffein under längre tid försvinner dock effekten eftersom kroppen vänjer sig vid ämnet. Därför får du mest ut av att växla mellan perioder då du dricker 4–6 koppar kaffe om dagen och perioder då du helt och hållet låter bli att dricka kaffe under dagen.

Bra alternativ

Kaffets effekt beror på koffeinet. Därför får du samma effekt av andra koffeinhaltiga drycker som t.ex. cocacola. Det är dock stor skillnad på koffeinhalten i de olika dryckerna. Därför beror det på vilken dryck du väljer hur stora mängder som behövs för att uppnå en viss effekt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: