© Colourbox

Fullkornspasta

Därför funkar detUndersökningar tyder på att förbränningen ökar när maten har en fast konsistens. Orsaken är dels att själva tuggarbetet intensifieras, dels att mer svårsmält mat måste bearbetas mer i mag-tarmtrakten än mjuk eller flytande mat. I synnerhet grov, fiberrik kost som t.ex. fullkornspasta som innehåller 3–4 gånger så mycket kostfiber som den vita varianten, ökar förbränningen. Det beror på att matsmältningssytemet får jobba övertid när den fiberrika maten ska smältas.Så mycket krävs

2 september 2011

Därför funkar det

Undersökningar tyder på att förbränningen ökar när maten har en fast konsistens. Orsaken är dels att själva tuggarbetet intensifieras, dels att mer svårsmält mat måste bearbetas mer i mag-tarmtrakten än mjuk eller flytande mat. I synnerhet grov, fiberrik kost som t.ex. fullkornspasta som innehåller 3–4 gånger så mycket kostfiber som den vita varianten, ökar förbränningen. Det beror på att matsmältningssytemet får jobba övertid när den fiberrika maten ska smältas.

Så mycket krävs

Det går åt en hel del kalorier i matsmältningsprocessen. Effekten ligger omkring 50extra förbrända kcal om du ökar den dagliga fibermängden från 20 till 35 gram.

Bra alternativ

Välj rent allmänt de grövsta varianterna. T.ex. är fullkornsbaserade matvaror som grovt rågbröd och brunt ris bra, men även grova grönsaker som rödkål, ärtor och broccoli är bra val.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: