Sätt fart på förbränningen Det finns massor av kalorier som bara väntar på att bli förbrända till vardags.© Pixabay

Förbränn FLER kalorier med dessa 14 vardagsuppgifter

Se hur många kalorier du förbränner till vardags utan att du ens tänker på det. Och få några bra tips till hur du boostar kaloriförbränningen.

1) Trädgårdsarbete – 300 kcal/timme. Greppa spaden, häcksaxen eller yxan och få lite smuts under naglarna. Det lönar sig när det gäller kaloriförbränningen. BOOST: Nu när du ändå är i gång kan du lika gärna klippa gräsmattan och öka förbränningen till 325 kcal/timme.

2) Sortera tvätten – 78 kcal/timme. Det är inte här du förbränner mest, men även små insatser räknas som bekant. Dessutom blir du klar med en av de tråkigaste vardagsuppgifterna. BOOST: Bär ut de tvättade kläderna till respektive person i hushållet i en tvättkorg i taget från tvättstugan. På så sätt får du extra motion – ev. i trappan – och blir samtidigt klar med tvättsorteringen.

3) Bädda sängen – 260 kcal/timme. Okej, helst ska du ingå i ett stort hushåll eller jobba på ett hotell för att kunna bädda sängar i en hel timme, men 15 min. räcker trots allt för att förbränna 65 kcal – motsvarande en rask promenad på 1,5 km. BOOST: Bädda alla sängar i hushållet nu när du ändå är i gång.

4) Ta en promenad – 185 kcal/timme. Andas frisk luft och gå ut med hunden samtidigt om du har en. BOOST: Öka tempot ett snäpp så blir även förbränningen effektivare.

5) Gå i raskt tempo – 360 kcal/timme. Ta långa, snabba steg och pendla mer med armarna. Du kommer att märka hur pulsen stiger redan efter någon minut. BOOST: Gå med vilja hemifrån lite för sent, så att du blir tvungen att öka tempot om du ska hinna fram i tid.

6) Cykla en tur i lugnt tempo – 300 kcal/timme. Du behöver inte ge dig ut och trampa i turbofart på racercykeln för att förbränna mer kalorier, det räcker med att ta en lugn cykeltur med familjen för att sätta fart på kaloriförbränningen. BOOST: Öka tempot i backarna så att benmusklerna får bekänna färg bitvis.

7) Städa – 240 kcal/timme. Det är kanske inte så många som gillar att städa, men en tröst är att man förbränner en hel del kalorier när man putsar och fejar. BOOST: Koncentrera dig på att göra utfallsteg och knäböj med bra teknik när du ändå måste böja dig ned då du städar. Du får bra benträning samtidigt som ryggen skonas.

8) Målarjobb – 383 kcal/timme. Det här är kanske ingen vanlig vardagsuppgift, men det är inte desto mindre en uppgift som är värd att överväga om man vill förbränna många kalorier – för det är precis vad målarjobbet innebär. BOOST: Det går åt mer energi att använda roller istället för pensel, och om du dessutom målar taket så blir det garanterat ett tufft styrkepass för axlarna.

9) Diska – 171 kcal/timme. Du har kanske en diskmaskin som tar hand om den mesta disken, men det kan vara värt att diska några saker för hand med diskborsten – om du vill sätta fart på förbränningen. BOOST: Gör stående tåhävningar samtidigt som du diskar och torkar för hand.

10) Tvätta bilen – 343 kcal/timme. Fram med tvättsvampen, vattenhinken och bilschampot och spara en massa pengar samtidigt som du förbränner rejält med kalorier. Rena win-win-situationen. BOOST:Gör knäböj med bra teknik när underredet på bilen ska tvättas och träna låren, rumpan och bålen på köpet.

11) Lek med barnen – 231 kcal/timme. Lek tjuv och polis med ungarna så förbränner du massor av kalorier på köpet. BOOST: Sluta inte lek redan efter 15–20 minuter, utan kör på med olika lekar en hel eftermiddag.

12) Se en skräckfilm – 184 kcal/timme. Man kan faktiskt förbränna fler kalorier i biografens mjuka fåtöljer, men det krävs att man ser en adrenalinframkallande skräckfilm. Det räcker dock inte för att kompensera för en hink med popcorn. BOOST: Tja, vad sägs om att sjunka ned i biofåtöljen och njuta av två hårresande skräckfilmer på raken.

13) Ha sex – 50-100 kcal/timme. Det är (förhoppningsvis) mer en vardagsaktivitet än en vardagsuppgift, men det innebär ju definitivt inte att det är ett mindre attraktivt sätt att förbränna mer kalorier. BOOST: Byt ställning ofta så aktiveras fler muskler under sexakten.

14) Sov – 71 kcal/timme. Det här är den enklaste vardagsuppgiften, och de flesta sover nog gärna många timmar åt gången. BOOST: Stäng av väckarklockan när den ringer och fortsätt att sova med gott samvete...

källa: goodtoknow

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: