Många kan äta enorma mängder mat som tonåringar. Men under 20- eller 30-årsåldern börjar denna lyxförbränning, som vissa verkligen kan njuta av, att minska.
För andra har hela livet kanske varit en kamp mot vågen, delvis på grund av arvsanlag, men även eftersom motion och goda kostvanor inte har varit högprioriterade. Oavsett vilket, så sjunker din förbränning allt eftersom åren går.
Det beror dels på livsstilsberoende faktorer, dels på de fysiologiska förändringar som inträffar när man blir äldre. Vetenskapen har fortfarande inte knäckt koden till varför vissa människor har en enorm förbränning medan andra lägger på sig bara de tittar på choklad, men produktion av hormoner för ämnesomsättningen, muskelmassa och många andra parametrar spelar in.
Lyckligtvis finns det ett säkert recept på ett smalare liv. Du måste knuffa ämnesomsättningen åt rätt håll. På det området har vetenskapen kommit betydligt längre, så vi har en mängd vapen i kampen mot en ökande fettprocent. Här ger vi tips på hur du genom att justera kosten och dagens aktiviteter kan öka din förbränning.