© iStockphoto

Vad är kaloridieten?

Kaloriräkning låter kanske lite besvärligt. Men det kan löna sig att räkna kalorier eftersom resultatet blir att du går ned i vikt om du lyckas hålla dig innanför ramarna.

14 december 2015

Bantningskurer går ofta ut på att man helt ska lägga om sin kost och äta på ett visst sätt. Det gäller inte för kaloridieten. Här finns det inga ”bannlysta” matvaror utan principen är mycket enkel: det handlar helt enkelt om att hålla koll på hur många kalorier man intar och förbränner.

Det finns flera olika appar som kan användas för ändamålet. Du matar först in dina personliga data och får en beräkning av ditt dagliga kaloribehov. Antalet kalorier som du maximalt bör inta påverkas dessutom av: 1) Din aktivitetsnivå: Genom att mata in hur mycket du har förbränt under träning korrigeras det dagliga kalorivärdet för den insatsen. 2) Ditt bantningsmål: För att gå ned ett halvt kilo per vecka behöver du dagligen ligga 500 kalorier under balansnivån. Om din ambition är att gå ned ett kilo per vecka behöver underskottet ligga på 1 000 kalorier per dag.

Det låter besvärligt! Det kanske kan verka lite krångligt att hålla på och mata in en massa siffror varje gång du äter och tränar, men det vänjer sig de flesta snabbt vid. Det är bra att mata in informationen fortlöpande eftersom det är omöjligt att komma ihåg exakt vad och hur mycket man har ätit i slutet av dagen.

Ju mer tillförlitlig inmatningarna är, desto större chans har du att gå ned i vikt. Använd gärna en pulsklocka som kan uppskatta kaloriförbrukningen under träning. Eller använd appen Endomondo för att registrera din motion. Väg dessutom maten du ätit om du är tveksam ang. mängden.

Är det hälsosamt? Hur hälsosam kaloridieten är beror helt på hur du förhåller dig till den. Du kan äta mycket onyttigt så länge du håller dig under kalorigränsen, men det är självklart ingen bra idé. Om du däremot bemödar dig om att äta nyttigt inom den legitima kalorimängden, och dessutom skapar bra motionsvanor, så kan dieten absolut vara bra för hälsan.

En fördel är att du blir mycket medveten om vad som är lagom stora mängder, och vad konsekvenserna blir om du småäter mellan huvudmåltiderna. För att dieten ska bli så hälsosam och trivselskapande som möjligt finns det ett par bra riktlinjer att följa:

  • Ät minst ett par hundra gram grönsaker till lunch och middag. Prioritera grova grönsaker som broccoli, blomkål, ärter och spetskål.

  • Få en bättre mättnadskänsla genom att äta magra proteinbomber, som skyr, kalkon, kyckling, magert nötkött, fisk och skaldjur.

  • Välj fullkorn när du äter pasta, bröd och gryn så att du får i dig så mycket mättande kostfibrer som möjligt.

  • Minska intaget av tomma kalorier från godis, läsk, chips m.m.

  • Motionera ofta, men varierat. Långa promenader, snabba intervaller, tung styrketräning m.m. kan kombineras i ett utmanande veckoprogram.

Expertens bedömning av kaloridieten

Kost- och bantningsexpert Martin Kreutzer om kaloridieten: Kaloriräkning fungerar bra för personer som har en tendens att äta för mycket – oavsett om det är vid dagens huvudmåltider eller mellan dessa. Genom att hålla koll på exakt vad man äter blir det mycket tydligt var kalorifällorna finns. Fördelarna är helt klart att dieten effektivt styr intaget av kalorier, så att det blir lägre än förbrukningen. Därmed får man garanterat en viktnedgång så länge man håller sig inom ramarna.

Det är också en diet som passar de personer som inte riktigt klarar av att lägga om sin kosthållning, utan helt enkelt bara vill gå ned i vikt genom att äta mindre. När det gäller motion märks det mycket tydligt hur mycket man kan tjäna, och det kan öka motivationen till att vara fysiskt aktiv. En fallgrop är dock att man både kan bli lockad att träna för hårt och/eller äta onyttigt. Det sistnämnda beror på att kalorierna i grunden inte bedöms för sin kvalitet, och därför skulle man kunna livnära sig på skräpmat så länge kaloriintaget hålls nere.

Vill du räkna kalorier? Pröva i så fall Kostdagboken.

Hur fungerar kaloriräkning?

De appar som du kan använda till kaloriräkning innehåller en databas med kalorier och näringsinnehåll för tusentals olika livsmedel. I samband med varje måltid söker du i databasen efter de livsmedel som du har ätit, och knappar in hur många gram du har fått i dig. Sedan räknar appen automatiskt ut antalet kalorier i måltiden. Du kan även hålla koll på hur många kalorier du intar under dagen i förhållande till ditt mål.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: