Barnmatspuré? Hört talas om en diet baserad på barnmat?© iStockphoto

Topp 10: De värsta dieterna

Vi har valt ut 10 bantningskurer som genom åren haft massor av anhängare – trots att dieterna är mer eller mindre bisarra.

22 december 2015 av Jesper U. Larsen.

Drömmen om att lyckas gå ned i vikt har genom åren fått människor att falla för mer eller mindre uppfinningsrika bantningskurer. Vi har valt ut de 10 värsta här.

1. NIKOTINDIETEN Lanserades: 20-talet. Dieten: Den amerikanska tobaksindustrin kom i mitten av 20-talet på ett säljtrick som fick många kvinnor att börja röka: man framhävde cigaretternas bantningseffekt. ”Ta en Lucky i stället för en godisbit,” var en slogan från Lucky Strike. Innan dess var rökning något som främst män ägnade sig åt, men nu exploderade plötsligt antalet kvinnliga rökare. Senare framkom det att tobaksjättarna Philip Morris och American Tobacco tillsatte starkt aptitdämpande ämnen i sina cigaretter för att rökning skulle bli attraktivt för alla som ville gå ned i vikt. Problemet: Tanken på att man kan röka sig smal är direkt farlig om den omsätts i praktiken. För även om man kanske går ned något kilo, så ökar risken markant för att man ska drabbas av cancer, hjärt-kärlsjukdomar och kroniska lungsjukdomar. Hälften av alla rökare, som inte slutar att röka, dör av en sjukdom som de har fått via rökning.

2. DRINKING MAN’S DIET Lanserades: 1964. Dieten: Stora biffar och fin sprit – äntligen en diet för riktiga karlar! 1964 gav Robert Cameron ut boken Drinking Man’s Diet med budskapet att kolhydrater var onda, medan det däremot var bra att dricka massor av gin, vodka, whisky och annan destillerad sprit. Boken utkom på 13 olika språk och såldes i över 2,4 miljoner exemplar på bara två år. Problemet: Ett högt alkoholintag ökar risken för en rad allvarliga sjukdomar, och alkohol har ingen bantningseffekt – tvärtom.

3. AMFETAMIN-DIETEN Lanserades: 40-talet. Dieten: Även narkotika har använts som bantningspreparat. Benzedrine, som är amfetamin i tablettform, användes bl.a. för att hålla soldaterna vakna under andra världskriget och Vietnamkriget. Ämnet har nämligen en starkt uppiggande effekt. Hos den breda allmänheten upptäckte man snabbt att pillren kunde användas som bantningsmedel eftersom de dämpade hungern. Effekten var dock liten och biverkningarna var desto fler. Problemet: Ämnet visade sig vara beroendeframkallande och ett frekvent intag kunde leda till hjärt- och sömnproblem, och i vissa fall till hallucinationer och paranoia. De amfetaminstinna och hälsofarliga pillren förbjöds också senare.

4. TUGGDIETEN Lanserades: Början av 1900-talet. Dieten: Bantningsgurun Horace Fletcher var mannen bakom en populär diet som kortfattat gick ut på att tugga all mat så många gånger att den blev till en flytande massa. Därefter skulle man luta huvudet bakåt och låta massan glida ned i matstrupen. Allt som blev kvar i munnen skulle spottas ut. Varje munfull skulle tuggas minst 32 gånger, men vissa livsmedel var mer svårsmälta och skulle därför tuggas ännu fler gånger. Problemet: Egentligen hade Fletcher rätt till viss del, för om man tuggar maten ordentligt och äter långsamt blir man mättare. Men Fletcher använde sig av lite bisarra regler. Och det blev inte bättre av att fibrer och protein blev helt bannlyst.

5. SAHLGRENSKA DIETEN Lanserades: 90-talet. Dieten: Kallas även för 13-dagarsdieten eller Rikshospitalets diet och har haft många anhängare sedan den introducerades för cirka 20 år sedan. Ett klassiskt trick för att framstå som seriös är att döpa en diet efter ett sjukhus. Emellertid fungerar dieten inte i längden och ingen vet riktigt var den kommer från. Dieten består av en 13 dagars kostplan som går ut på att man ska äta magert kött och hårdkokta ägg samt att dricka svart kaffe. Problemet: Det låga kaloriinnehållet kommer antagligen göra att man går ned i vikt på kort sikt, men i längden är dieten ohälsosam och myndigheter har också varnat för den. Den täcker t.ex. inte behovet av vitaminer och mineraler.

6. BLODGRUPPSDIETEN Lanserades: 90-talet. Dieten: Peter D’Adamos bok Eat Right 4 Your Type blev en riktig bästsäljare i stora delar av världen då den gavs ut 1996. Budskapet i boken är att blodgruppen avgör vilka livsmedel som är bäst för hälsan, och vilka matvaror som bör undvikas. Exempelvis behöver folk med blodgrupp 0 äta en proteinrik kost med massor av kött, fisk, fågel och vissa typer av frukt och grönsaker, medan mejeriprodukter och spannmål bör undvikas. Problemet: Det finns absolut inga vetenskapliga bevis för att blodgruppen avgör vilken kost som är den rätta. Därför är det svårt att se dieten som något annat än ytterligare ett försök att lura överviktiga – och att tjäna grova pengar på det.

7. BARNMATSDIETEN Lanserades: 2010-talet. Dieten: Hollywood har alltid varit ett bra ställe att leta efter mer eller mindre lustiga dieter. Stjärnor som Jennifer Aniston och Reese Witherspoon har enligt rykten prövat barnmatsdieten med framgång. Oavsett om det är sant eller inte så har det fått en massa kvinnor över hela världen att göra samma sak. Dieten finns i flera varianter med mindre eller större andel barnmat. En variant av dieten går ut på att ersätta frukosten och lunchen med färdiglagad barnmat på burk, och sedan äta en mindre, vanlig måltid på kvällen. Problemet: Barnmat mättar dåligt om man är vuxen och det kommer att göra dieten olidlig att följa – för att inte tala om att dina kompisar kommer att titta konstigt på dig när du tar upp din lilla barnmatsburk med bananpuré på lunchen.

8. GRAPEFRUKTDIETEN Lanserades: 30-talet. Dieten: Grapefrukt morgon, middag, kväll. Det är det enkla receptet till grapefruktdieten som ända sedan 30-talet har funnits i olika varianter. Huvudregeln är att man ska äta grapefrukt, och inte mycket mer än det, till alla måltider. Grapefruktdieten liknar ananasdieten, kålsoppedieten och flera andra bantningskurer som baseras på ett enda eller mycket få slags livsmedel, så kallade monodieter. Problemet: Den här ensidiga kosthållningen kan leda till undernäring och ökar risken för sjukdomar. Och när man avslutar dieten och återgår till sina gamla kostvanor kommer man troligen att gå upp lika mycket i vikt igen – och för alltid ha tappat lusten till grapefrukt.

9. ATKINSDIETEN Lanserades: 1972. Dieten: 1972 gav Robert Atkins ut sin bok Dr. Atkins Diet Revolution. Sedan dess har fett- och proteindieten varit både uppskattad och ifrågasatt. I början gick dieten ut på att man skulle äta mycket bacon och korv samt lite kolhydrater. Detta har dock modifierats på senare tid. Problemet: Nya studier tyder på att Atkinsdieten faktiskt leder till viktnedgång, men man är fortfarande oroad för om den på sikt också ökar risken för diabetes och hjärtinfarkt.

10. BINNIKEMASKAR Lanserades: Ca år 1900. Dieten: I början av 1900-talet kunde man köpa kapslar med ”rengjord binnikemask”. Tanken var att masken skulle ligga i tarmarna och snylta på maten. Än idag finns det enstaka desperata personer som använder metoden. 2013 rapporterade medier om en kvinna från Iowa, USA, som fick uppsöka sjukhus efter att ha ätit en binnikemask som hon köpt på nätet. Problemet: Binnikemaskar kan bli upp till 6 m långa och leva i tarmarna i åratal. Det kan leda till undernäring, och i värsta fall orsaka dödsfall.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: