Frukter och måttband

Två veckors bantningskur, två veckors uppehåll osv. Det kan faktiskt vara effektivt. 

© iStock

Hoppa av och på bantningskuren

Genom att lägga in tvåveckorspauser under en kalorisnål bantningskur kan man påskynda sin viktminskning, hävdar forskare.

9 januari 2018 av Jesper U. Larsen, Lasse Lyhne, Niels C. Thalund & Hans W. Gottlieb

Så blir bantningskuren effektivare

När man följer en bantningskur kan det vara svårt att hålla sig till en strikt diet flera veckor i sträck. Men enligt en ny studie behöver man inte ha dåligt samvete för att man gör uppehåll med bantningskuren ibland. Tvärtom kan det vara den bästa metoden på sikt.

Australiensiska forskare rekryterade 51 överviktiga män mellan 25 och 54 år, och delade in dem i två grupper. Den ena gruppen fick följa en kalorisnål bantningskur varje dag i 16 veckor. Den andra gruppen växlade mellan två veckor med samma kalorirestriktiva bantningskur och två veckors paus, då de varken hade över- eller underskott på kaloriintaget. Den gruppen fortsatte försöket i 30 veckor för att deras sammanlagda tid med bantningskuren också skulle bli 16 veckor.

Efter försöket hade gruppen som hoppade av och på bantningskuren gått ned mest i vikt. Och minst lika intressant är att den gruppen också, sex månader efter att de avslutat kuren, lyckats behålla en viktnedgång på ca åtta kilo mer än de män som hade följt bantnings­kuren utan avbrott. 

Därför funkar det

Forskarna förklarar att viloämnes­omsättningen sjunker kraftigt när man har ett långvarigt kalori­underskott. Det innebär att kroppen förbränner färre kalorier – en biologisk mekanism som gjorde att våra förfäder kunde överleva långa perioder trots brist på mat. Det kan vara orsaken till att det blev en större viktnedgång om man hoppade av och på en bantningskur, än om man konstant hade ett kaloriunderskott. 

Källa: International Journal of Obesity

Ge din träning en boost!

Just nu kan du få de suveräna bluetooth-hörlurarna Sudio TRE Sport för ett lika suveränt pris tillsammans med Aktiv Träning. Sudio TRE Sport är tillverkade i en exklusiv skandinavisk design. Förutom att ljudet är utmärkt och passformen är perfekt, så är batteritiden hela 9 timmar vid användning, 10 dygn i standby-läge och räckvidden är hela 15 meter. Hörlurarna är dessutom svett- och vattenavvisande, de har röststyrning och musiken kan styras och mobilsamtal kan besvaras utan att du behöver ta upp mobilen ur fickan.

Få Sudio TRE Sport tillsammans med 4 nummer av Aktiv Träning för BARA 179:50 kr (+ 39:50 kr i porto). Du sparar hela 887 kr. Men vänta inte för länge – vi har bara ett begränsat antal. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är ditt mål under det kommande året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig