Frukter och måttband

Två veckors bantningskur, två veckors uppehåll osv. Det kan faktiskt vara effektivt. 

© iStock

Hoppa av och på bantningskuren

Genom att lägga in tvåveckorspauser under en kalorisnål bantningskur kan man påskynda sin viktminskning, hävdar forskare.

30 augusti 2019 av Jesper U. Larsen, Lasse Lyhne, Niels C. Thalund & Hans W. Gottlieb

Så blir bantningskuren effektivare

När man följer en bantningskur kan det vara svårt att hålla sig till en strikt diet flera veckor i sträck. Men enligt en ny studie behöver man inte ha dåligt samvete för att man gör uppehåll med bantningskuren ibland. Tvärtom kan det vara den bästa metoden på sikt.

Australiensiska forskare rekryterade 51 överviktiga män mellan 25 och 54 år, och delade in dem i två grupper. Den ena gruppen fick följa en kalorisnål bantningskur varje dag i 16 veckor. Den andra gruppen växlade mellan två veckor med samma kalorirestriktiva bantningskur och två veckors paus, då de varken hade över- eller underskott på kaloriintaget. Den gruppen fortsatte försöket i 30 veckor för att deras sammanlagda tid med bantningskuren också skulle bli 16 veckor.

Efter försöket hade gruppen som hoppade av och på bantningskuren gått ned mest i vikt. Och minst lika intressant är att den gruppen också, sex månader efter att de avslutat kuren, lyckats behålla en viktnedgång på ca åtta kilo mer än de män som hade följt bantnings­kuren utan avbrott. 

Därför funkar det

Forskarna förklarar att viloämnes­omsättningen sjunker kraftigt när man har ett långvarigt kalori­underskott. Det innebär att kroppen förbränner färre kalorier – en biologisk mekanism som gjorde att våra förfäder kunde överleva långa perioder trots brist på mat. Det kan vara orsaken till att det blev en större viktnedgång om man hoppade av och på en bantningskur, än om man konstant hade ett kaloriunderskott. 

Källa: International Journal of Obesity

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: