Så blir bantningskuren effektivare
När man följer en bantningskur kan det vara svårt att hålla sig till en strikt diet flera veckor i sträck. Men enligt en ny studie behöver man inte ha dåligt samvete för att man gör uppehåll med bantningskuren ibland. Tvärtom kan det vara den bästa metoden på sikt.
Australiensiska forskare rekryterade 51 överviktiga män mellan 25 och 54 år, och delade in dem i två grupper. Den ena gruppen fick följa en kalorisnål bantningskur varje dag i 16 veckor. Den andra gruppen växlade mellan två veckor med samma kalorirestriktiva bantningskur och två veckors paus, då de varken hade över- eller underskott på kaloriintaget. Den gruppen fortsatte försöket i 30 veckor för att deras sammanlagda tid med bantningskuren också skulle bli 16 veckor.
Efter försöket hade gruppen som hoppade av och på bantningskuren gått ned mest i vikt. Och minst lika intressant är att den gruppen också, sex månader efter att de avslutat kuren, lyckats behålla en viktnedgång på ca åtta kilo mer än de män som hade följt bantningskuren utan avbrott.
Därför funkar det
Forskarna förklarar att viloämnesomsättningen sjunker kraftigt när man har ett långvarigt kaloriunderskott. Det innebär att kroppen förbränner färre kalorier – en biologisk mekanism som gjorde att våra förfäder kunde överleva långa perioder trots brist på mat. Det kan vara orsaken till att det blev en större viktnedgång om man hoppade av och på en bantningskur, än om man konstant hade ett kaloriunderskott.
Källa: International Journal of Obesity