Motion är bra, men räcker inte alena om du vill gå ned i vikt

Här är tre skäl till att du inte går ned i vikt

Du har ändrat kosten, skippat bakelserna och börjat motionera. Ändå händer inget. De extra kilona förblir ändå kvar, och midjemåttet minskar inte. Här är tre enkla misstag som kan sabotera din bantningskur.

10 augusti 2019 av Lasse Lyhne

1. Du sover för lite

Man skulle kanske kunna tro att ju längre man är vaken, desto mer förbränner man. Men faktum är att för lite sömn på allvar sätter käppar i hjulet för din viktnedgång. 

För det första gör sömnbrist att produktionen av hungerhormonet grelin ökar. För det andra bromsar sömnbrist utvecklingen av mättnadshormonet leptin. En dålig kombo alltså.

Detta har också visats i flera studier, och kanske har du också märkt det hos dig själv att du är mer benägen att stoppa i dig kaloririka snacks som innehåller massor av socker och fett om du har sovit för lite.

2. Du äter för mycket

Du har börjat att träna i samband med din viktnedgång och du känner därför att du kan tillåta dig att äta lite mer snacks och mat.

Kanske dricker du även en proteinshake för att främja återhämtningen och träningseffekten. Problemet med det är att träning i sig inte gör så stor skillnad för kaloriförbränningen. 

Löper du t.ex. 5 km tre gånger i veckan så förbränner du cirka 1 000 extra kalorier i veckan. Det motsvarar bara två stycken Mars chokladbitar i veckan.

3. Du dricker fel drycker

Även om du har ändrat på kosten och på träningen så har du fortfarande mycket att vinna på att titta lite extra på vad du dricker. Flytande kalorier gör att kaloriintaget ökar rejält på nolltid och kullkastar dina bantningsplaner. 

T.ex. så innehåller ett glas lättmjölk 115 kcal, vilket är 5 kcal mer än coca-cola. Ett glas juice ger dig 108 kcal, medan samma mängd rödvin bidrar med hela 182 kcal. Ersätter du ditt dagliga intag av flytande kalorier med vatten, så kan du spara upp emot 500 kcal per dag. Det motsvarar två kilo fett per månad.  

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: