mand slank bukser kur morgenmad
© Colourbox

Gå ned 1 kilo i veckan

Följ våra sju enkla kostråd och gå ned ett kilo i veckan. Vi visar dig det hälsosammaste och effektivaste sättet att gå ned 5, 10 eller 20 kilo – samtidigt som du håller dig frisk.

9 december 2010

Först och främst gäller det att undvika alla kalorifällor och fettbomber i vardagsmaten och ersätta dem med nyttiga matvaror som mättar bra. Lyckas man med det kan man t.o.m. unna sig lite godsaker under helgerna. Det kan t.ex. innebära att man börjar med regelbundna mellanmål på jobbet, så att man inte låter sig frestas av allt godis och alla kakor som kanske dukas fram på eftermiddagen.

Ät flera gånger om dagen

Mellanmålen är på det hela taget mycket viktiga. Om man bara äter i samband med dagens tre stora huvudmåltider, hinner blodsockret sjunka avsevärt under timmarna fram till nästa stora måltid. Risken är då att man blir både trött och okoncentrerad och kanske även får lust till att äta något onyttigt. När blodsockret sjunker och man börjar stoppa i sig godsaker, lagras dessutom de tomma kalorierna främst på magen i form av fett. Många undersökningar visar att det framför allt är bukfetman som gör att risken för blodproppar och andra livsstilssjukdomar ökar. Under de kommande veckorna behövs det bara små förändringar i kosthållningen.

Samtidigt är det inget krav att träningsmängden måste öka, men självklart är det bra att motionera om man vill gå ned i vikt. De extra kalorier som förbränns när man tränar gör dock att man når målet snabbare. Enbart motion är dock sällan tillräckligt för att man ska gå ned i vikt. Många har bittert fått erfara hur svårt det kan vara att enbart träna för att göra sig av med kilona. Det krävs rätt mycket träning för att kompensera för dåliga matvanor. Man måste t.ex. löpa i 48 minuter för att förbränna en chokladkaka och cykla i 21 minuter för att förbränna en halvliter coca-cola. Nyckeln till en snabb viktnedgång är därför att äta nyttigare.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket väder ogillar du mest att träna i?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: