© Colourbox

Gå ned 1 kg i veckan – utan att svälta

Strunta i bantningskuren och låt i stället kroppens egna hormonsystem hjälpa dig att få kilona att försvinna. Här är 10 sätt att gå ned i vikt.

12 december 2012

Komplicerade bantningskurer eller självsvält är ingen genväg till viktminskning. Det räcker med att äta smart i stället så hjälper kroppens komplicerade hormonsystem dig att få kilona att försvinna.

En tråkig bantningskur bestående av kranvatten och bladselleri kan snabbt leda till att man tappar modet. En allt för snål kosthållning klarar inte många av att följa mer än ett par dagar åt gången. Efter ett par tuffa dagar med kurrande mage och dålig sömn så är risken stor att du får avbryta bantningskuren och behålla ditt gamla utseende.

Tänk i stället mer långsiktigt. Kloka och sunda vanor kan innebära en viktnedgång på 1 kg i veckan – utan att du känner att du måste lida pin för att vara fin. Forskning visar att hormonerna i tarmsystemet spelar en betydligt större roll för aptitregleringen än vad som hittills antagits. Om du bättre kontroll över din aptit så blir det också lättare för dig att gå ned i vikt. Här förklarar vi för dig hur mättnadshormonerna i din mage och dina tarmar kan förvandla fiender till vänner.

4 snabba bantningstips

  • 1. Sov mera. För lite eller för dålig sömn ökar utsöndringen av hormonet ghrelin, och därmed blir du hungrigare. Se därför till att sova tillräckligt.
  • 2. Tugga maten noga. Tuggrörelsen skickar signaler till hjärnan. Ju fler signaler, desto bättre mättnadskänsla får du.
  • 3. Ägna dig åt hård konditionsträning. Om pulsen stiger ordentligt så stimuleras produktionen av hormonet PYY, som dämpar aptiten.
  • 4. Drick vatten till maten och ät något som tar rejält med plats i magsäcken: t.ex. grova grönsaker och rågbröd. I magen gör vattnet att den grova kosten sväller upp och därmed tar mer plats. När magen tänjs ut skickar den signaler till hjärnan om att dämpa aptiten.

Få 10 bantningstips + kostplan Se alla 10 tips samt en konkret kostplan som gör att du kan gå ned ett kilo i veckan. Logga in och ladda ned pdf:en här under. Vi förklarar också varför och hur våra 10 tips fungerar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: