Därför väger du mer på vintern

Har du också märkt att det är lätt att gå upp i vikt under vinterhalvåret?

14 februari 2017 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Även om tjocka ylletröjor och täckbyxor kan dölja den övervikt som många lägger på sig under vintern, så går det inte att blunda för det faktum att badrumsvågen kan vara rätt obarmhärtig under vinterhalvåret. 

Under tidig höst står däremot badrumsvågen ofta på sitt lägsta, medan tiden efter främst bjuder på en viktökning. Den extra vikten kan man sedan få kämpa hela våren och den mesta delen av sommaren för att få bort.

Men nu har forskare hittat förklaringen till varför många går upp i vikt under de kyliga vintermånaderna. 

Vikt och evolution

En studie publicerad i Proceedings of the Royal Society B visar nämligen att evolutionen är en del av anledningen till att många går upp i vikt under vintern. Studien utfördes vid University of Exeter, och visar att människor har ett undermedvetet behov av att överäta när temperaturen sjunker.

Skälet till det är att naturens förrådskammare är mindre under de kyliga månaderna, och människor såväl som djur är därför kodade att fylla på med energi för att inte dö av svält under vintern. 

Och trots att vi i dag i stort sett kan få tag i samma livsmedel i matbutiken på vintern som på sommaren, så kan vi fortfarande inte göra något åt vår inbyggda förmåga att lagra mer energi under vintermånaderna.

När vi äter producerar vi dessutom värme i kroppen, och det bidrar till att upprätthålla en stabil kroppstemperatur. Det är också på grund av detta som många känner att de har mindre aptit under varma sommardagar.

Så gör du för att äta mindre på vintern

Om man vill undvika att överäta under vinterhalvåret kan det vara bra att klä sig varmt och känna efter om man verkligen är hungrig.

Man kan dessutom dricka ett stort glas vatten eller borsta tänderna om man får lust att äta utan att man är riktigt hungrig. Läs mer i vår artikel om sex genvägar till viktminskning. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Ställer du in träningen om det är ruskväder?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: