Ät klokt – om du vill ned i vikt En bantningskur ger bara tillfälligt resultat. Så snart du avslutar kuren och återgår till dina gamla vanor går du upp i vikt igen. © Colourbox

Ät smart – om du vill gå ned i vikt

Om du vill gå ned i vikt utan att gå omkring och vara hungrig ska du fokusera på att äta mycket protein, långsamma kolhydrater och nyttiga fettämnen. Det är faktorer som sätter fart på ämnesomsättningen och ökar fettförbränningen.

13 december 2018 av Camilla Victoria Marcinkowski

Välj vegetabliska oljor. Forskning visar att olivolja, rapsolja och andra vegetabiliska oljor med högt innehåll av omättat fett stimulerar fettförbränningen. Skippar man däremot allt fett kommer bristen på essentiella fettsyror i kroppen att hämma fettförbränningen.

Satsa på protein. För lite protein gör att man förlorar muskelmassa och förbränner färre kalorier. Protein är mer energikrävande för kroppen att bryta ned än fett, och därför gör kalorier från protein att viktökningen minskar jämfört med samma mängd kalorier från fett. Frukosten, lunchen och middagen bör bestå av minst 20 procent protein. Magra köttprodukter och bönor är bra val.

Ät efter träning. Det är en skröna att man försämrar förbränningen genom att äta efter att man tränat. Det är då kroppen har störst nytta av protein för att bygga upp muskler som i sin tur kan förbränna mer fett. Ät t.ex. en grov smörgås med ett fettsnålt köttpålägg som både mättar och ger protein.

Ät fisk. Fet fisk sätter fart på ämnesomsättningen och fettförbränningen. Ät 200–300 gram fisk i veckan – mager eller fet.

Drick en halv liter mjölk. Mjölkens kombination av kalcium och protein hämmar kroppens förmåga att ta upp fett från kosten. De flesta kalorier hamnar alltså i toaletten och inte lika många kalorier når ut till fettcellerna, enligt förklaringsmodellen. Välj alltid de fettsnålaste mjölkvarianterna.

Skippa sportdrycken. Glöm sportdryckerna. Sportdrycker är inte till någon nytta för andra än elitidrottare. Kroppens kolhydratdepåer räcker för att leverera energi under 60–90 minuters träning. Dricker man vatten så tvingas kroppen också använda mer av sina fettdepåer.

Mer B-vitaminer. B2-vitaminer är viktiga för magtarmsystemets fettförbränning. Ät därför t.ex. mandlar, torskrom, ost, ägg och champinjoner. B3-vitaminer är viktiga för det som pågår i cellernas mitokondrier under fettförbränningen. Bra källor till B3-vitaminer är t.ex. jordnötter, tonfisk, kyckling och kaffe.

Tänk positivt. Forskning visar att ju mer man fokuserar på det man inte bör äta, desto mer äter man av det. Därför är det en fördel om man fokuserar på det man bör äta.

Följ en slankare linje

Ät mycket:.

Färsk frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter, fisk, skaldjur och torskrom, magert kött, nötter, frön och mandlar, vegetabiliska oljor, chilipeppar, vatten, kaffe, te

Ät bare lite:.

Smör, fet ost, grädde, fett kött, socker, sportdryck, energikakor, juice, kokos, choklad, godis, förädlade spannmålsprodukter

Viktminskning

Ät med eftertanke och bli kvitt bilringarna. För varje kilo man tappar minskar midjeomfånget med cirka 1 cm.

Source #American College of Sports Medicine

Få ett par suveräna vintertajts

Nu behöver du inte frysa mer när du löptränar. För bara 99:50 kr kan du just nu få ett par snygga löpartajts som är designade för att följa kroppen och utestänga kylan. På så sätt kan du njuta mer av löprundan och lägga din energi på att löpa i stället för att hålla dig varm. De svarta tajtsen är elastiska, har blixtlås vid fotlederna och sitter åt lagom hårt. Det finns reflexer ned längs sidorna på benen som gör att du syns bra i mörkret, och på ländryggen finns det en ficka med blixtlås för nycklar, kreditkort, energiprodukter eller liknande. Just nu kan du få dessa snygga tajts tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Sedan är det bara att njuta av träningen och få en kanonstart på 2019. Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad använder du främst för att mäta din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig