Ät rätt sorts fett, protein och kolhydrater

Du får huvuddelen av din energi från de så kallade makronäringsämnena: protein, fett och kolhydrater.

17 juni 2010

Fett, protein och kolhydrater

Om du vill gå ner i vikt är det viktigt att du äter mat som innehåller alla tre makronäringsämnena. Detta trots att protein enligt flera undersökningar mättar bättre än kolhydrater och fett. Det beror på att proteinernas små byggstenar, aminosyrorna, påverkar hjärnans aptitreglerande centra.

Men du kan inte nöja dig med att äta protein, vilket vissa populära bantningskurer annars påbjuder.

En och samma huvudmåltid

Kroppen behöver både fett, kolhydrater och protein i en och samma huvudmåltid om man ska bli ordentligt mätt. Alltför få kolhydrater i måltiden kan leda till att blodsockret dyker strax efter att du har ätit. Då blir sötsuget så kraftigt att du utan vidare skulle kunna tömma ett helt sockerbageri.

För lite fett i maten är inte heller bra. Fettintaget är absolut nödvändigt, eftersom kroppen behöver en viss mängd fett för att kunna bygga ny vävnad. Om du äter mindre fett än vad kroppen behöver reagerar den med ett specifikt sug efter fett. Det gäller i synnerhet om du har får dålig tillförsel av livsnödvändiga, fleromättade fettsyror. 

Bra källor till de olika makronäringsämnena är:

  • Protein: Tonfisk, kyckling, kalkon, ägg, magra mejeriprodukter samt magert rött kött.

  • Kolhydrater: Grova grönsaker som broccoli, rotfrukter, bönor, ärtor och kål. Fullkorns produkter som grovt bröd, råris och fullkornspasta.

  • Fett: Fet fisk som lax, makrill och sill, nötter, avokado och bra vegetabiliska oljor som oliv- raps-, och linfröolja.

Aktiv Träning rekommenderar: Effektivt träningsset

VILL DU OCKSÅ HA starka rygg- och magmuskler? Det kan du också få. Ett av de allra bästa sätten är att använda ett maghjul. Några minuters träning varje dag stärker din bålmuskulatur, ger dig en bättre hållning och gör så att du undviker att sjunka ihop i överkroppen med ryggont som följd.

JUST NU FÅR du ett maghjul av utmärkt kvalitet tillsammans med Aktiv Träning. Maghjulet är designat med dubbla hjul, vilket ger bra stabilitet, och ergonomiska handtag med fördjupningar för fingrarna. Maghjulet ingår i vårt stora träningsset med maghjul, träningsmatta, gummiband, övningsguide och 3 nummer av Aktiv Träning för ENDAST 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto – totalt 149 kr). Läs mer om det suveräna erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Planerar du att deltaga i något motionslopp i år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig