Kvinna i tajts
© iStock

Värt att veta om sätesmusklerna

Vältränade sätesmuskler ser både snyggt ut och gör att vi kan prestera bättre. Tyvärr riskerar sätesmusklerna att bli svaga och slappa av en allt för stillasittande vardag. Nu är det dock hög tid att väcka dem till liv igen.

9 maj 2018 av Jesper U. Larsen

Koll på sätesmusklerna 

Visste du att den stora sätesmuskeln, gluteus maximus, är kroppens största muskel? Det innebär att vältränade sätesmuskler ger en ökad kaloriförbränning samt boostar produktionen av testosteron, som hjälper till att öka muskelmassan.

Här får du reda på varför det är viktigt att hålla sätesmusklerna i trim. 

Var sitter musklerna?

Gluteus maximus är störst av de tre sätesmusklerna och den som skapar mest volym och formar rumpan. Ovanför muskeln sitter den mellanstora sätesmuskeln, gluteus medius. Den minsta sätesmuskeln, gluteus minimus, sitter längre in.  

Vilken är deras uppgift?

Den stora sätesmuskelns viktigaste uppgift är att sträcka i höften, medan de två mindre sätesmusklerna bidrar till stabilitet och balans i bäckenet. Sätesmusklerna är lite aktiva när man går, och mer aktiva när man spurtar, hoppar eller reser sig upp. 

Varför ska man träna dem?

En trimmad rumpa är huvudmålet för många som tränar sätesmusklerna på gymmet. Men förutom att det ser snyggt ut gör vältränade sätesmuskler också att man kan prestera bättre i många idrotter, och att man orkar lyfta tyngre vikter när man gör knäböj och marklyft. En stark rumpa gör också att risken för skador i knän och ländrygg minskar.

Aktiv Träning rekommenderar: Effektivt träningsset

VILL DU OCKSÅ HA starka rygg- och magmuskler? Det kan du också få. Ett av de allra bästa sätten är att använda ett maghjul. Några minuters träning varje dag stärker din bålmuskulatur, ger dig en bättre hållning och gör så att du undviker att sjunka ihop i överkroppen med ryggont som följd.

JUST NU FÅR du ett maghjul av utmärkt kvalitet tillsammans med Aktiv Träning. Maghjulet är designat med dubbla hjul, vilket ger bra stabilitet, och ergonomiska handtag med fördjupningar för fingrarna. Maghjulet ingår i vårt stora träningsset med maghjul, träningsmatta, gummiband, övningsguide och 3 nummer av Aktiv Träning för ENDAST 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto – totalt 149 kr). Läs mer om det suveräna erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Planerar du att deltaga i något motionslopp i år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig