2 mænd løber i naturen på sti, Sensommer/Efterår, Blå, Grøn, Græs, Jog

Värm upp

Här visar vi hur du värmer upp inför dina träningspass.

28 september 2011

Det var ingen tillfällighet att din gamla lärare ville att du skulle värma upp till skolgymnastiken. Att värma upp inför en fysisk aktivitet är viktigt om man ska kunna prestera optimalt och undvika skador.

När musklerna vilar så är både muskelvävnaden och bindväven i musklerna något förkortade. Om du värmer upp försiktigt så kommer både musklerna och senorna gradvis att bli smidigare. Efter en ordentlig uppvärmning kan musklerna bli upp till 10 procent längre än när du är mer passiv. Den ökade smidigheten och den allmänna uppvärmningen gör att risken för att översträcka och skada muskel- och senvävnaden minskar när du senare börjar träna.

Dessutom ökar både blodcirkulationen och kroppstemperaturen – speciellt i musklerna som är aktiva. Temperaturstegringen kan medföra att alla kemiska processer i musklerna går snabbare – och det gäller också för aktiviteten i nervbanorna.

Det innebär i sin tur att reaktionsförmågan blir snabbare och att koordinationen förbättras. Det innebär inte bara att du kan prestera bättre, utan att du också kan undvika t.ex. vrickningar och sträckningar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: