© istock

Vad händer i kroppen när man värmer upp?

Jag brukar som regel värma upp i början av ett träningspass. Men jag vet faktiskt inte varför det är nödvändigt att värma upp. Kan ni förklara det för mig?

Uppvärmning påverkar kroppen på många andra sätt än bara genom att höja kroppstemperaturen. En effekt av uppvärmning är den påverkan som sker med nervsignalerna.

Nerverna blir bättre på att skicka vidare hjärnans signaler till musklerna så att kroppen kan fungera optimalt. Det sker i synnerhet om uppvärmningen innehåller rörelser som liknar de man gör när man tränar.

Om man till exempel ska lyfta tunga vikter är det bra att göra 5–10 uppvärmningslyft med exempelvis hälften så tunga vikter. Under uppvärmningen utvidgas också blodkärlen, vilket gör att syre från lungorna transporteras snabbare till musklerna.

Knän, vrister, axlar och andra viktiga leder smörjs när man värmer upp eftersom det utsöndras mer ledvätska. Ledvätskan blir också mer lättflytande vilket gör att den lättare fördelas i hela leden.

Avsätt gärna 10 minuter så att du hinner värma upp ordentligt. Börja lugnt och öka långsamt intensiteten. Du ska vara lite svettig, men inte för trött, när det riktiga träningspasset ska börja.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: