Överraskningar. Äventyrstävlingar är en lagsport fylld av överraskningar. T.ex. kan ett moment innebära paddling i kajak.

Vad är en äventyrstävling?

Finns det bestämda grenar inom äventyrssporten – på samma sätt som triatlon alltid består av simning, cykling och löpning?

Nej, när det gäller äventyrssporten så är tävlingsformen friare. Det är upp till arrangörerna att bestämma vilka delmoment som deltagarna ska utsättas för. Oftast ingår cykling i någon form – vanligtvis mountainbike – som de tävlande får ta sig fram med i terrängen. Terränglöpning ingår oftast också, och detsamma gäller vattensport i någon form – t.ex. kajak, kanot eller simning.

Därutöver kan deltagarna utsättas för allt från klättring och inlinesåkning till att de själva måste bygga primitiva timmerflottar för att ta sig över strida forsar. Fysiskt krävande idrottsgrenar och delmoment som även ställer höga krav på laganda är ett av sportens kännetecken.

Förutom bra kondition och uthållighet spelar orienteringsförmågan stor roll. Att göra rätt vägval med hjälp av karta och kompass är avgörande i många lopp. Och på motionsnivå är det i hög grad en social sport med en kombination av tuffa utmaningar och häftiga naturupplevelser.

Lagen består oftast av 3–4 deltagare som följs åt – alla måste fullfölja loppet för att komma med i resultatlistan.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: