Triatlon i terrängen, crosstriatlon eller offroadtriatlon – det handlar om det senaste tillskottet inom den snabbt växande triatlonfamiljen. Här befinner vi oss en bra bit från den traditionella triatlonsporten.
Farthjälmen, tempocykeln och kompressionskläderna har bytts ut mot en robust mountainbike, dubbade trailskor och en banprofil med massor av höjdmeter.
Terrängtriatlon
innebär nämligen att de traditionella delmomenten flyttat ut i skogen och blivit ännu mer utmanande: simning i sjöar, mountainbike över berg och genom snåriga skogar samt löpning i backig och tuff terräng.
Terrängtriatlon är relativt nytt. Den första tävlingen hölls på Hawaiis näst största ö, Maui, år 1996 med endast 126 deltagare. I början av 2000-talet började loppen bli fler och sprida sig från Hawaii till andra amerikanska stater och senare över hela världen. I dag arrangeras terrängtriatlon i Xterras regi i 19 olika länder världen över, och totalt arrangeras hundratals olika Xterra-evenemang.
2014 kommer Xterra alltså till Norden. Evenemangsbolaget Running26 står bakom en rad Xterra-begivenheter i sommar i Sverige, Danmark och Norge. Men det går naturligtvis att prova på terrängtriatlon även utan att anmäla sig till deras tävlingar. En del triatlonklubbar arrangerar terränglopp och intresset ökar.
Att terrängtriatlon rider på vågen av det enorma drag som triatlonsporten upplever just nu är helt naturligt. Det finns också likheter med den ”back to nature-trend” som råder till exempel inom kategorin naturlig löpning och fitnessträning utomhus. Många söker det enkla i en värld som blir allt mer komplex.
Dessutom kan man dra paralleller mellan terrängtriatlon och andra populära idrotter som crossfit, traillöpning och multisport. Här handlar det om sporter som ger adrenalinkickar och häftiga upplevelser, samtidigt som många strävar efter att nå sina högt uppsatta mål. Det är för övrigt värden som många eftersträvar till vardags utanför tävlingsarenorna.
Terrängtriatlon: Plats för skratt
Terrängtriatlon passar en bred grupp av idrottare. Här finns de allsidigt tränade som har en stark ”motor”, men som har lite svårare att hävda sig när de kommer till tekniska passager där mountainbikeåkarna känner sig desto mer hemma, men som till skillnad från traillöparna har det svårare i löpmomentet.
Xterra-loppen är kända för sin goda stämning där det finns plats för alla och där allas insatser värdesätts. Även om det är tufft så är distanserna mer överkomliga än en halv eller en hel Ironman. Distanserna varierar ofta lite beroende på sträckor och omgivningar, men oftast innebär det 1 500 meter simning, 30 km mountainbike och 10 km traillöpning.