Så lyckas du med triatlon

Drömmer du om att genomföra ett triatlon så bör du börja i ett litet format. Vi guidar dig till hur du lyckas med ett minitriatlon, som motsvarar ca 1/10 av en ironman.

16 augusti 2016

Du behöver ingen våtdräkt eller cykel med täckta hjul för att delta i ett minitriatlon. En racercykel är dock bra att ha.

Hämta ut din nummerlapp i god tid. Ta reda på var på kroppen nummerlappen ska sitta, hur banan ser ut, hur växlingszonerna är uppbyggda, osv.

Leta reda på din plats i växlingszonen, och ställ dina prylar på rätt plats. Ibland ska sakerna förvaras i märkta lådor, andra gånger ska de ligga på marken.

Lägg även ut en handduk på marken, gärna med en skarp färg som syns på håll när du kommer upp ur vattnet. Om du simmar i öppet vatten utan våtdräkt är det viktigt att du är uppvärmd innan starten.

Värm upp och doppa dig i vattnet innan starten så att du slipper köldchocken. Sedan är du redo att tävla.

Så tar du dig i mål i ditt första triatlon:

*** Simningen:**

Placera dig rätt i starten. Om ni tävlar i en simbassäng så är det bra om du pratar ihop dig med de andra i ditt heat, så att ni kan placera er i förhållande till er förmåga. I öppet vatten bestämmer du själv om du vill starta en bit fram eller längre bak. I starten är det ofta trångt, vilket är viktigt att förbereda sig på mentalt.

*** Cyklingen:**

När du kommer upp från vattnet är det dags att springa fram till cykeln. Ta det dock lugnt! Det är inte konstigt om du känner dig yr i huvudet direkt efter simningen. Genomför bytet och fortsätt ur växlingszonen och vidare på cykeln. Håll igen i början och försök att hitta ett jämnt tempo som du kan hålla hela vägen. Drick om du är törstig.

*** Löpningen:**

Efter cykelturen återstår bara 4 km löpning. I början när du springer så kanske inte benen lyder och allting känns stelt och hopplöst. Men ta det bara lugnt, det släpper efter en liten stund. Kämpa de sista kilometerna och utbrist i ett jättevrål när du passerar mållinjen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: