© Andreas Mikkel

Så lite utrustning behöver du till triatlon

Cykel, hjälm och löparskor. Det är i stora drag vad du behöver för att komma igång med triatlon.

26 augusti 2010 av Martin Kreutzer

Det finns en massa utrustning som gör sporten roligare. En del prylar har du säkert redan hemma i gömmorna. Därmed kan det vara överraskande billigt att komma igång med den materialsport, som triatlon annars är. Efter hand som ambitionerna växer och simningen flyttas från simhallen ut till sjöar och hav ökar behovet av utrustning.

  • Simglasögon Det är ett måste att kunna se vad man gör, både vid träning och tävling. Sommardagar med stark sol är det dessutom bra att ha med ett extra par glasögon med mörka spegelglas.

  • Badmössa Om du tränar i simhall är det inte nödvändigt, men om du simmar i öppet hav är en färgglad badmössa viktigt för din säkerhet.

  • Tri-shorts De korta tightsen torkar snabbt och har en tunn kudde som skyddar vid cykling, men som inte är i vägen under löpning och simning. Vid längre simetapper i havet behövs en speciell våtdräkt som är anpassad för att simma i. Förutom att den hjälper dig att hålla kroppsvärmen ger dräkten extra flytkraft, så att du ligger bättre i vattnet.

  • Cykelhjälm En godkänd cykelhjälm är obligatorisk vid alla lopp. En varm sommardag är en hjälm med många ventilationshål att föredra.

  • Cykel De flesta börjar med att använda sin gamla landsvägsracer. Senare kan du fundera på att investera i ett tri-styre, som du kan lägga ner armarna på så att du blir extra aerodynamisk. Om du blir riktigt ambitiös kan du investera i en särskild cykel för tempolopp.

  • Vattenflaska Du ska hålla igång i 1–1,5 timme, så sätt en vattenflaska på cykeln. Det är det enklaste sättet att få i sig vätska utan att det kostar tid.

  • Reparationsprylar Ta med dig en extra slang ifall du får punka. Glöm inte däckjärn, miniverktyg och cykelpump.

  • Cykelskor Under ditt första mini-triatlon kan du cykla i löparskor. Men du får en effektivare kraftöverföring till pedalerna om du kör med cykelskor och klickpedaler. Det finns till och med speciella triatloncykelskor som går snabbt att ta på och kan användas utan strumpor.

  • Löparskor Du kan mycket väl använda dina vanliga löparskor. Senare kan du kanske köpa speciella triatlonskor med snabbsnörningssystem, som kan användas utan strumpor.

  • Funktionell t-shirt Ta på en svettransporterande och snabbtorkande t-shirt till cykling och löpning. Om det blåser kallt bör du även ta med en väst eller en vindjacka.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: