Martin Flinta, 40 år. Här under Xterra-VM i fjol.

Nordens bästa terrängtriatlet: ”Det är riktigt roligt”

Fokus på terrängen i stället för på smärtan och en skön stämning är några av orsakerna till att Martin Flinta älskar terrängtriathlon.

25 mars 2014

Martin Flinta är mångårig triatlet, världsmästare i multisport och Nordens bästa terrängtriatlet. Han blev tvåa i Xterra-VM på Maui ifjol, endast 12 sekunder efter segraren.

  • Jag har tävlat i triathlon i 20 år och i multisport i 15 år. Jag älskar att träna i terrängen, så terrängtriathlon passar mig perfekt. Jag deltog i mitt första terrängtriathlon för fem år sedan. Det var en liten lokal tävling - och jag älskade det direkt. För mig är terrängtriathlon helt enkelt mycket roligare än ett vanligt triathlon. Man tävlar i magnifika, gröna omgivningar istället för på svart och hård asfalt - och så händer det något oväntat hela tiden. Man är helt fokuserad i spåret och tänker bara ett par meter längre fram: Hur ska jag ta nästa kurva? Klarar jag att köra över rötterna? Osv.

I ett vanligt triathlon handlar det mer om att ha tålamod och stå ut med smärtan. Det är mycket enformigare och handlar mer om watt och puls, och man är inte lika uppmärksam på vad som händer runt omkring. Stämningen är också bättre i ett terrängtriathlon. Folk är mer avslappnade och skojar på startlinjen - även i ett VM.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: