Hur ska jag genomföra mitt första triathlon?

Snart ska jag delta i mitt första triathlonlopp. Har ni några goda råd om förberedelser och taktik?

Som triathlet räcker det inte med att ”bara” simma, löpa och cykla. Man måste även behärska en fjärde disciplin – grenbytena. Här är några goda råd som är guld värda inför triathlondebuten:

Träna i öppet vatten

Om tävlingen genomförs i havet eller i en sjö är det viktigt att ha simtränat en del i öppet vatten så att man är beredd på vågor och strömmar.

Tjäna tid i växlingszonen

Lägg en handduk intill cykeln och placera din övriga utrustning på handduken. Lägg dina prylar i ordning. Se till att det finns en ren yta som du kan stå på. Då slipper du borsta bort smuts från tårna innan du ska ta på cykelskorna.

Hitta ditt eget tempo

Undvik att dras med i de andras tempo. En del disponerar sitt första triathlon helt fel och drar iväg i ett tempo som är mycket högre än de någonsin har presterat på träning – och då tar krafterna slut halvvägs. Håll dig till ditt eget tempo och våga avvakta i början. Om tävlingsdagens adrenalinpåslag ger dig extra krafter, så vänta med att ta fram dem tills du har klarat av halva löpsträckan.

Sätt upp realistiska mål

Din första triathlontävling ska vara en trevlig upplevelse. Stirra dig inte blind på tider och mål, utan se det som en lärorik upplevelse och var beredd att ta dagen som den kommer.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: