© Colourbox

Gör cykeln redo för triathlon

Så gör du om din racercykel till en supersnabb triathloncykel.

16 september 2014 av Lasse Lyhne

Vill du också pröva dina krafter med den populära triathlonsporten? Utan att du för den sakens skull behöver spendera tusentals kronor på en riktig triathloncykel? I så fall kan du med några små, prisvärda förändringar förvandla din vanliga racercykel till en triathloncykel.

Gör så här:

Flytta fram sadeln. En stor skillnad mellan en triathloncykel och en racercykel är sadelns position. På triatloncykeln är sadelröret brantare och sadeln sitter längre fram. Det gör att kroppsvikten hamnar framme på triathlonstyret, baklåren aktiveras mer och låren och höfterna avlastas så att benen sparas inför löpmomentet. Flytta sadeln så långt fram som möjligt. Alternativt kan du köpa en vinklad sadelstolpe som gör att sadeln hamnar längre fram. Om du använder vattenpass/lod gäller det att vinkeln mellan vevparti och sadel ska vara 78–80° – till skillnad från racercykelns 72–73°. Pris: upp till 700 kr.

Triathlonstyre. Aerobågen avlastar armarna och ger en smalare, mer aerodynamisk position på cykeln. Välj ett justerbart triathlonstyre så att du kan finanpassa alla inställningar. Vinkeln i armbågar och axlar bör vara 90 grader när du vilar på styret. Köp ev. en kortare styrstam om du vill ha styret närmare dig. Pris: Triathlonstyre: 600–2 000 kr. Styrstam: 400–1 000 kr.

Gör cykeln helt redo för triathlon

Ladda ned vår PDF och få fem andra bra tips som gör att du kan kapa minuter på din cykeltid.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: