© istock

Tre bra övningar för hemmaträning

Här tipsar vi om tre effektiva crossfitövningar som passar perfekt att göra hemma.

26 mars 2020 av Jannik Petersen og Frederik Ægidius

Övningar som garanterat gör dig svettig

Det finns massor av crossfit-övningar att välja på, och många av de effektivaste kan man göra på egen hand med sin egen kroppsvikt som motstånd. Här tipsar vi om tre suveräna övningar där det enda som behövs är din egen kroppsvikt och ett par kvadratmeter i utrymme.

Bergsklättring 

Här tränar du på en och samma gång magmusklerna, axlarna och till viss del även armarna. Dessutom kommer pulsen att öka rejält. Du bestämmer tempot själv under övningen, men ju snabbare du jobbar, desto bättre konditionsträning får du. Se till att vara ordentligt på tårna när du växelvis för fram det ena och det andra knät. 

Ligg på golvet med sträckta armar och spänn kroppen så att du ligger helt rak. För därefter växelvis fram höger knä till höger armbåge och vänster knä fram till vänster armbåge. Låt benen gå som kolvar: när höger knä är på väg fram ska vänster knä vara på väg tillbaka. 

Mountain climbers
Mountain climbers


Burpees

Burpees är en multiövning – en övning som består av flera delrörelser och som tränar flera olika muskelgrupper. Det gör den till en av de bästa övningarna för konditionsträning och fettförbränning. Här gäller det både att göra armhävningar och att hoppa.

Börja stående med axelbrett avstånd mellan fötterna. Kasta dig ned på golvet och gör en armhävning. För sedan snabbt fram benen till armarna och skjut ifrån så att du gör ett högt upphopp. Gör samtidigt en handklapp ovanför huvudet.

Burpees
Burpees


Candlesticks

Här bör du hålla till på ett mjukt underlag, t.ex. på gräsmattan eller på några liggunderlag, för att det ska vara skonsamt för kroppen. När du rullar bakåt på ryggen och lyfter upp benen liknar du en ljusstake – därav namnet på denna mag- och lårövning.

Stå med axelbrett avstånd mellan fötterna. Böj ordentligt i knäna samtidigt som du håller balansen med hjälp av armarna. Rulla sedan bakåt och lyft benen upp mot taket innan du rullar framåt igen. Från huksittande ställning hoppar du sedan så högt som möjligt. 

Candlesticks
Candlesticks


Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: