Träningsvärk? Därför gör det inte lika ont nästa gång

Ny forskning förklarar varför musklerna snabbt vänjer sig vid hård träning.

När du kommer tillbaks till gymmet efter en avkopplande semester kan du räkna med att få kraftigt träningsvärk i musklerna dagen efter. Men redan nästa gång du tränar verkar det som om kroppen inte reagerar lika mycket på den tuffa belastningen. Forskarna har länge försökt förklara varför musklerna vänjer sig så snabbt vid den belastning de utsätts för. Nu har amerikanska forskare vid Brigham Young University hittat ännu en bit till pusslet.

Till deras förvåning upptäckte forskarna att immunförsvarets så kallade T-celler spelar en viktig roll. De brukar annars mest vara kända för att kunna spåra upp och angripa bakterier och virus som kommer in i kroppen.

– Tidigare har vi trott att T-cellerna reagerar på infektioner och inte att de reparerar muskler. Men vi upptäckte en signifikant anhopning av T-celler i de slitna muskelfibrerna, säger Robert Hyldahl, som är en av forskarna bakom studien.

Enligt forskarna tyder detta på att musklerna kommer ihåg det slitage de har blivit utsatta för, och blir effektivare på att aktivera immuncellerna nästa gång de utsätts för samma behandling. Och därmed repareras musklerna snabbare och effektivare nästa gång. Studien understryker ännu en gång att det är viktigt att regelbundet utsätta kroppen för nya utmaningar och variera sitt styrketräningsprogram om man ska fortsätta att få resultat – t.ex. genom att öka vikten och byta övningar.

Källa: Frontiers in Physiology

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: