© Colourbox

Träningsordbok för nybörjare - 3

Kanske har du aldrig hört uttrycket förut, eller också har du hört det så många gånger att det är pinsamt att fråga vad det betyder. Vi har plockat fram en lång rad knepiga ord, begrepp och förkortningar, och översatt dem till vardagsspråk.

17 maj 2010

Vad är tajts?

Svar: Tajts är strama byxor i superelastisktkonstfibermaterial som ger optimal rörelsefrihet. De används speciellt till löpning, cykling och triathlon. Tajts finns i olika längder från extremt korta till långa som täcker hela benet. Tajts finns också i medellång längd som slutar strax under knät. Trekvartstajts, som de kallas, har blivit mycket populära de senaste åren.

Vad är lösa ben och ärmar?

Svar: Lösa ben och ärmar är en slags elastiska ”stuprör”, som cyklister lätt kan dra av och på sina bara ben och armar i takt med att kroppsvärmen ökar eller om vädret plötsligt skiftar. På så sätt kan cyklister snabbt och enkelt reglera kroppstemperaturen under hela träningspasset.

Vad är maximal syreupptagning?

Svar: Kroppen behöver syre för att kunna tillverka energi till långvariga arbeten – och ju mera syre du kan ta upp per minut, desto större arbetsintensitet kan du klara av. Är du i toppform kan din kropp ta upp flera liter syre mer, jämfört med när du är i sämre form. Därmed kan du också hålla ett högre tempo. Den maximalasyreupptagningen är ett mål för hur mycket syre du kan ta upp. Syreupptaget är individuellt och varierar mellan cirka två och sju liter syre per minut, beroende på kön, ålder och kondition.

Är single track och single trail samma sak?

Svar: Ja. Mountainbikeåkare använder både single track och single trail som uttryck för tekniskt krävande åkning på smala banor. När en bana är tekniskt krävande är det ofta både brant och smalt och underlaget kan bestå av både stenar, rötter och lera.

Vad är soft- och hardshellplagg?

Svar: Är du på jakt efter träningskläder är det lätt att gå vilse i djungeln av olika uttryck. Grovt sett kan ytterplaggen delas in i två kategorier: hardshell och softshell, där kriteriet är om jackan är 100 procent vattentät eller ej. Hardshelljackor (skaljackor) är helt vattentäta tack vare att det finns impregnering eller ett tunt membran på insidan. Membranen har mikroskopiska hål som är så små att fuktmolekyler från svett knappt kan komma igenom. Samtidigt kan större vattenmolekyler inte ta sig igenom utifrån. Goretex och Sympatex är två exempel på vind- och vattentäta membran. En softshelljacka är vindtät men inte helt vattentät. Däremot har den bättre ventilation och är smidigare att röra sig i.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många dagar i veckan äter du hemlagat till middag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig