mandeben, halvtotal, solskinsvejr
© Colourbox

Träningsordbok för nybörjare

Kanske har du aldrig hört uttrycket förut, eller också har du hört det så många gånger att det är pinsamt att fråga vad det betyder. Vi har plockat fram en lång rad knepiga ord, begrepp och förkortningar, och översatt dem till vardagsspråk.

20 maj 2010

Vad är konditionsvärde?

Svar: Konditionsvärdet är ett mått på den maximala syreupptagningen i förhållande till kroppsvikten. Konditionsvärdet räknas fram genom att man dividerar det maximala syreupptaget med kroppsvikten. För att uppnå ett högt konditionsvärde gäller det därför att träna sitt syreupptag och hålla kroppsvikten nere.

Vad är pulsträning?

Svar: Pulsträning innebär att man använder hjärtslagen – pulsen – för att mäta hur hårt man tränar. Pulsen stiger i takt med att intensiteten ökar under ett träningspass. När man pulstränar får man en bra måttstock på hur hårt man tränar och träningen kan styras effektivare. Pulsen mäts enklast med hjälp av en pulsklocka.

Vad betyder pronation?

Svar: Pronation är ett fackuttryck som beskriver hur du landar på foten när du springer. Eller mer exakt: hur foten avvecklar mötet med underlaget när du springer. Idealet är att du ska landa på utsidan av hälen, rulla fram över mellanfoten och ut över stortån och den andra tån för att du ska få en neutral löpstil. I verkligheten vrids de flesta löpares fötter lite för snabbt eller för långt in över mellanfoten (överpronation). Betydligt färre löpare gör motsatsen; dvs. håller sig kvar på utsidan av foten (supination). De olika pronationstyperna har betydelse för hur bra foten fungerar som stötdämpare – och för vilken löparsko du ska välja för att undvika skador.

Vad är överträning?

Svar: Tumregeln lyder att du inte bör öka din träningsintensitet med mer än 10 procent per vecka. Annars är risken stor att du blir övertränad, vilket innebär att du bryter ned din kropp och blir svagare i stället för starkare, eftersom musklerna inte hinner återhämta sig. Det är under återhämtningsfasen du blir starkare och inte under själva träningen.

Vad är återhämtning bra för?

Svar: Vila och låt kroppen återfå krafterna innan du sätter igång att träna igen – det är helt enkelt det som återhämtning går ut på. När du pressar varje muskelfiber till sin maxgräns, medan du styrketränar eller är ute på löprundan, så behöver kroppen ta det lugnt och reparera de små muskelskador som sker under träningen. Den processen kallas för återhämtning. Ju bättre form du är i, desto kortare tid behöver din kropp för att bli frisk och redo igen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: