Forskning: Du tränar bättre med musik

Forskare har kommit fram till att man presterar bättre om man tränar med musik i öronen – och det gäller oavsett om man löper, cyklar eller styrketränar.

1 november 2019 av Jesper U. Larsen

Hörlurar har blivit standardutrustning för motionärer – oavsett om man gillar att springa utomhus eller träna inne på gym. Musik i öronen bidrar nämligen med mycket mer än bara underhållning. På senare år har det gjorts flera studier där man har undersökt effekten av musik på vår fysiska prestationsförmåga, och resultaten är så övertygande att forskarna menar att musik är en form av ”laglig dopning”.

Boosta din uthållighet

I en studie vid Brunel University i London lät man deltagarna träna på ett löpband till utmattning med motiverande musik, neutral musik eller ingen musik alls i öronen.

Det visade sig att musiken bidrog till att uthålligheten ökade betydligt, och särskilt den musik som kategoriserades som motiverande visade sig vara effektiv. Den bidrog till en 15 procent ökning av uthålligheten hos deltagarna jämfört med dem som tränade utan musik.

Kör längre per liter

Musik kan också göra att man blir bättre på att använda den energi som finns till förfogande i kroppen. I en nyzeeländsk studie från 2012 fick deltagarna cykla på motionscykel med en intensitet på 60 procent av deras maxpuls. När de cyklade till musik som matchade deras rörelser, så visade studien att de gjorde av med 7,4 procent mindre syre.

Lyft med extra mycket kraft

Inom styrketräningens värld har man sett att musik ger en signifikant ökning av styrkeuthålligheten – dvs. antalet repetitioner man klarar av att göra med en viss vikt – medan det däremot inte gjorde någon skillnad för den maximala vikt man klarar av att lyfta.

Det tyder således på att musik kan motivera dig att göra ett par repetitioner till under varje set. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: