© Colourbox

Träna trots träningsvärk?

Går det bra att styrketräna när man har träningsvärk? Eller bör man vänta tills träningsvärken försvunnit?

Träningsvärk i musklerna kan antingen vara helt ofarligt eller ett varningstecken som du bör anpassa din träning efter. Det är viktigt att komma ihåg att träning är en nedbrytande process, medan vila är en uppbyggande fas där man tillgodogör sig effekten av träningen.

Även om vi generellt rekommenderar styrketräning tre gånger i veckan med en vilodag emellan, kan det mycket väl vara så att din kropp behöver längre tid för att återhämta sig. Och då är det viktigt att inte följa något träningsprogram slaviskt utan att i stället lyssna till kroppen.

Om musklerna är så slitna att det gör ont att ta på dem, eller om värken gör att du inte kan sträcka ut en arm eller ett ben, så är det läge att ta en extra vilodag. Bägge delarna är tecken på att kroppen inte har hunnit bygga upp musklerna helt, och då innebär ännu ett ”nedbrytande” träningspass att du inte blir bättre tränad, utan att du i stället blir svagare.

Om musklerna bara känns lite ömma kan du däremot träna. Men räkna inte med att du kan lyfta lika många kilon eller göra lika många upprepningar som du brukar.

Värm gärna upp med t.ex. 5–10 minuter i roddmaskinen och gör sedan 5–10 repetitioner i uppvärmande syfte av dina övningar – det vill säga med hälften så tunga vikter som du brukar ha.

Aktiv Träning rekommenderar: t-shirt och shorts

Nu kan du få ett snyggt träningsset med shorts och t-shirt till superpris. Setet är av hög kvalitet och passar perfekt till en löprunda eller ett pass på gymmet. De smarta hybridshortsen har inbyggda tajts med en suverän passform, samtidigt som du kan njuta av den luftiga känslan från de vanliga splitshortsen. T-shirten är tillverkad av ett lätt och bekvämt material, och baksidan är perforerad med ett antal små, fina hål som ger en fantastisk ventilation när du tränar.

Just nu kan du få hela setet med shorts och t-shirt för BARA 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Du sparar 639 kr. Tillsammans med setet får du dessutom 3 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, som är fyllt med motiverande tips, goda råd till din träning samt kostråd från våra experter. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Får du i dig de 500 gram frukt och grönt som rekommenderas per dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: