© Valling.com

Träna på Internet

En ny undersökning visar att Internet är ett viktigt redskap för träningsmotivationen. Nätet sätter press på oss själva och på andra.

9 november 2010

Även om man sitter stilla framför en dator så är Internet viktigt för hur mycket vi tränar. Analysinstitutet för idrottare, IDAN, har undersökt ett antal personers användande av olika virtuella arenor –.alltså sajter på nätet där man t.ex. kan föra träningsdagbok, planera träningsrundor och utbyta erfarenheter med andra. Undersökningen visar att webbsidorna gör användarna mer motiverade och får dem att träna mer.

27 procent av de som registrerat sig på olika träningssajter har blivit mer fysiskt aktiva efter att de hämtat motivation via nätet. Det är främst de minst aktiva som har nytta av sajterna. 40 procent av dem som bara motionerar var fjortonde dag, eller mer sällan, har börjat att motionera 3–6 gånger i veckan sedan de blivit aktiva på nätet.

Undersökningen visar att det är möjligheten att kunna registrera och mäta sina egna prestationer som gör att man blir träningsmotiverad. Hela 67 procent av deltagarna i undersökningen uppgav att det var just det som motiverar dem.

Men även möjligheten att analysera prestationer, att tävla mot andra användare och känslan av att tillhöra en gemenskap gör att träningskläderna plockas fram. Slutsatsen är att mycket av den gemenskap som tidigare fanns i idrottsföreningar i dag finns på nätet. Det gäller speciellt dem som utövar individuella idrottsgrenar som löpning och cykling.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Påverkar sommarträningen din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: