© Valling.com

Träna med hunden

Det är både härligt och roligt att träna med hunden, och om du gör rätt kan du faktiskt få dig en rejäl dos träning medan du ändå rastar hunden.

20 maj 2010 av Birgitte Aabo

Motionera i promenaden. Din hund får redan ett minimum av motion när du går ut med den, men du kan enkelt öka insatsen genom att ta längre promenader eller gå i rask takt uppför backarna, så att pulsen kommer upp. På så sätt kan du förvandla de dagliga rundorna till konditionsbyggande cirkelträning.

Spring med hunden En löprunda med hunden kan vara både trevlig, kul och tuff! Hunden brukar vilja kuta ut i terrängen, och då får du hänga på. Men precis som du måste hunden vara i någorlunda god form och van vid att röra sig. Och den måste vänja sig vid att springa innan du tar med den på alltför långa etapper. Spring inte mer än 30 minuter i början.

Se också till att hålla ett tempo där hunden kan trava. Om den måste galoppera längre sträckor sliter det för mycket på kroppen. Börja också med att jogga ett par hundra meter och sen hem igen, så att hunden kan göra sina behov och du blir av med hundpåsen.

Med eller utan koppel Om du har pli på din hund kan du släppa den om ni springer där detta är möjligt. Då kan hunden själv variera sitt tempo, medan du kan hålla en jämnare takt. Gör det bara om du snabbt kan kalla in hunden, om ni t.ex. möter andra människor. Lösa hundar är ett besvär för andra, inte minst löpare. De vet ju inte att det är världens snällaste hund där den kommer i full karriär rakt emot dem.

Kasta pinnar och grenar Hunden är en suverän kamrat när det gäller fartlek och ostrukturerad intervallträning. Leta upp en fotbollsplan eller en stor yta där hunden kan springa fritt. Kasta pinnar eller bollar och stoja sedan runt tillsammans med hunden. Det är lek och träning på samma gäng.

Bliv sammen med hunden_SE

Det är viktigt att du inte tränar med hunden precis innan den ska vara ensam. På grund av adrenalineffekten behöver den minst 20 minuter i ditt sällskap innan du lämnar den ensam.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: